Hej Tomas. Du är aktuell med diktsamlingen Inställningar (Schildts & Söderströms) och det är exakt 50 år sedan din debut Andhämtning kom ut. Vad har du lärt du om poesi under alla dessa år av diktande?

Varje gång börjar man i någon mening från noll. Dikterna i Inställningar kom till största delen till under det gräsliga första pandemi-året.Ovissheten om det mesta var stor. Man fick inspiration att begrunda tidsbegreppet. Men: lär man sig något?

Vad är dina känslor kring Inställningar?

– Sommartorpet
vid Replot hamn!
Åter i skärgården,
en alldeles annan skärgård –
och sextio år
identiskt med en blinkning..

Så här kunde det bli.

Vad är dina tankar om finlandssvensk poesi på 2020-talet?

– Jag undrar om inte den nyare finlandssvenska poesin mår riktigt bra? 

(Författarfoto: Juho Paavola)