Lördagförmiddag och jag är inställd på att recensera Tomas Mikael Bäcks diktsamling Inställningar.

”Titeln på Tomas Mikael Bäcks nya diktsamling Inställningar kan tolkas på olika sätt. Inställda möten och händelser eller kamerans inställning när den zoomar in på sitt objekt. Den till synes anspråkslösa titeln leder in i den rika och komplexa bäckska diktvärlden.

Miljön är som alltid Österbotten men poeten rör sig också på gatorna i Helsingfors. Bland annat är greken Athanasios restaurang i passagen mellan Nylandsgatan och Stora Robertsgatan nu inskriven i litteraturen.”

Så står det bland annat om Inställningar på Schildts & Söderströms hemsida och härnedan följer mina tankar kring diktsamlingen i fråga.

Bäck kan konsten att vrida och vända på saker och ting i poesins namn. När jag läser Inställningar, så känns det ibland som det inte händer någonting i texterna som min blick slukar, samtidigt som det händer massa saker hela tiden bland minnen och natur som ramar in helheten.

Bäck diktar på sidan 22:

”Nästan stillastående
sockervaddsmoln:
oöppnad mjukhet.”

Bäck är lite av en ögonblickspoet för mig. Dikterna i Inställningar är ofta rakt på sak och fångar t.ex. en känsla eller ett minne. Jag fascineras åter igen av kraften i minimalistisk poesi, där få ord behövs för att skapa mångbottnade bilder.

Bäck smyckar även ut boken med pillemariska dagboksdoftande anteckningar genom bokens 100+ sidor och det känns lite som att komma in i poetens hjärna när jag läser boken.

Läser vidare och Bäck diktar på sidan 59:

”Otvungen gryning.
Spindlarnas flygtrådar
bådar gott.
Halvskugga är det lämpliga.
Doften av stekta kantareller!”

Minnen tycks som sagt vara en viktig del i Inställningar. Poeten är till och från tillbaka i sin gamla hemstad Vasa och vandrar omkring i trakterna och försöker fånga det vackra av minnena från en svunnen tid . För att samtidigt fråga sig varför han måste älta sig i barndoms och ungdomsupplevelser. Bäcks nuvarande hemstad besöks även av diktjaget.

Det finns en stillsam och småmysig ton i Inställningar som ger mersmak och det minimalistiska omslaget känns befriande i sin ljusblåa enkelhet.