”Svea Lofthouse & Angel Park är pseudonymer för Jens Sandberg (Svea) och Peter Björkman (Angel). De har skrivit dikter ihop sedan 1990. Tidigare finns diktsamlingen Att avnjuta dagsträden (2005) som sammanfattar de första sexton åren av skrivande. Kartor över morgondagens drömmar är ett urval av de dikter författarna skrivit tillsammans under de följande sexton åren, mellan 2005 och 2021.”

Så presenteras dessa två poeter i Kartor över morgondagens drömmar som innehåller 81 dikter (numrerade 1-81).

Det här var inte en lätt bok att recensera, må jag säga. Men här följer några spontana intryck av diktsamlingen direkt efter några läsningar:

Spretig, småcharmig, spontan, analyserande och dagdrömsk.

Lofthouse & Park diktar i nr 4:

”Gröna grodor,
fyrkantig svart seg fudge, salta fiskar,
runda bomber med surt pulver i,
ilsnabba kolhydrater,
Äter dem som poesi,
som en besvärjelse.”

Diktjaget tycks studsa som en pingisboll mellan författarnas poetiska världar, där blåbären är dyrare än på länge och där Bollen är gul och vägen är fyrkantig. Stämningen är rätt avslappnad och diktjaget kör på lägre växlar i lugn o ro genom sidorna i Kartor över morgondagens drömmar, som känns väldigt mkt söndag.

Det är inte nån komplicerad poesi som behöver nåt chiffersystem, för att man ska förstå kontentan av vad som vill bli sagt i Kartor över morgondagens drömmar. Jag läser vidare i dikt nr 54:

”Klipper gräsmattan på villatomten,
trasslar in mig i elsladden,
tuktar de ivrigt växane enhjärtbladiga örterna.
Vardagen ger sin mening”

Jag skulle säga att Kartor över morgondagens drömmar största plus är dess lekfulla charm. Det är inte som att jag blir däckad av texterna som när jag läser en diktsamling av Tranströmer eller Ginsberg, men ler gör jag till och från och blir återigen påmind om värdet av de mindre förlagens utgivningar av poesi i
såväl Sverige som i Finland.

Kort och gott: Kartor över morgondagens drömmar är en trevlig liten diktsamling som får plats i kavajfickan och som jag säkert läser om igen på en somrig parkbänk intill Tölöviken.