Att ge ut en egen diktsamling kan vara ett äventyr i sig själv och nog krävs det lite sisu för att lyckas med det. Tomas Karlson från Kristinestad har debuterat med Kokelimoj tidigare i år och här är min recension av boken.

I förordet av Kokelimoj skriver Karlsson ”Mycket av den poesi jag skriver handlar om att vara annorlunda, att inte passa in i fyrkanterna och att våga vara sig själv” och det är var Kokelimoj handlar om . Att läsa boken känns som en djupdykning in i Tomas Karlssons värld där författaren går hand i hand med utanförskap och ett ifrågasättande av verkligheten.

Kokelimoj är dock ett spretigt läsäventyr, där poesi blandas friskt med prosalyriska element. Det vilar en tungsinthet över boken, där texterna till stor del påminner om dagboksanteckningar.

Under rubriken ”Verklighet” skriver Karlsson:

”Vad ska man göra

när verkligheten inte ser ut
som på kartan”

Ja, det kan man ju fråga sig. Ett bra tips är ju förmodligen att börja skriva poesi som Karlsson har börjat göra och därefter utforska de inre frågorna i ett yttre ljus för att få klarhet i sina tankar som t.ex. uppenbarar sig i dikten ”Pusselbit” där Karlsson skriver:

”jag är inte skapad
för den här världen

den här världen
är inte skapad för mig

jag är som en pusselbit
från ett annat pussel”

Till och från känns texterna i boken som halvfärdiga skisser, mer än färdiga dikter och till en viss del funkar det, men jag tror att Karlsson skulle kunna få upp dikterna till högre höjder om han tog det lite lugnare och jobbade hårt med t.ex 50 dikter istället för att ge ut över 130 dikter på relativ kort tid.

Trots att Kokelimoj inte är nåt storslaget mästerverk som kommer kamma hem nobelpriset i litteratur, så glädjer jag mig över att Karlsson skrev den här  boken och gav ut den själv när inga förlag nappade.

Det är en steg i rätt riktning att leva ut sina författardrömmar och om jag ser boken för vad den är – en spretig dagbok med en poetisk touch som projicerar författarens inre världar, så uppfyller den sin funktion.

Kokelimoj. Vad betyder det då? ”En slags pyttipanna bestående av lika delar av samtliga rätter som serverats under flera på varandra följande dagar, gärna en hel vecka”, enligt författarens beskrivning. En mer passande titel är nog svår att hitta till den här boken.

Tomas Karlsson har även gästat Lördagssoffan och ni kan hitta intervjun med honom här:

https://nickopoet.wordpress.com/2018/11/17/poetens-lordagssoffa-34-tomas-karlsson/