Hej Louise. Du är aktuell med en diktsamlingen Vi är inte klara med varandra – Mormordikter som släpps i början på september i år. Det låter spännande. Kan du berätta lite om boken?

– Diktsamlingen bygger på en komplicerad relation mellan en mormor och ett barnbarn. Jag växte delvis upp hos min mormor eftersom jag varken gick på dagis eller fritids.

Hon levde efter mottot ”hel och ren” och jag blev punkare i tonåren, så det blev en del konflikter … Då fattade jag inte hur fattigt hon haft det som barn. Jag började inte uppskatta mormor på riktigt förrän hon varit död i tio år, sorgen kom ikapp mig på något vis.

Hon dök upp i mina drömmar och texter och jag intervjuade släktingar för att få en bättre bild av vem mormor egentligen var.

Hur lever livet annars i södern? Var ju ett tag sen jag intervjuade dig förra gången i serien förläggare om poesi. Vad har du sysslat med förutom att dikta sen dess?

– Jag har precis flyttat till Uddebo, en alternativ by utanför Borås och trivs med livet på landet! Var med om en 40-årskris då jag bland annat blev av med min lägenhet i Göteborg på grund av en orimlig hyresvärd som ville dubbla hyran.

Då gjorde jag ett performance i 40 dagar i Berlin. Jag satt på en bänk i 40 dagar, 40 minuter om dagen och funderade över livet. Det kom att handla mycket om att observera och själv bli observerad.

Kanske blir det en bok, ett performance eller en utställning kring det projektet. I vilket fall kom jag fram till att jag ville bo närmare naturen, ha mer lugn och ro och få mer tid till skapandet.

Du verkar ju vara ute och läsa upp dina dikter lite här och där i Sverige. Göteborg, Stockholm och Jönköping nu i höst bland annat. Vad kan man förvänta sig från ditt scenframträdande och när ska du komma över till Finland och uppträda för oss här?

– Mina scenframträdande bjuder alltid på överraskningar, ofta försöker jag involvera publiken på något sätt. Det är expressivt och explosivt! Mormordikterna ska också bli en föreställning, så det kan bli smakprov därifrån.

Jag är faktiskt på väg till Danmark nu för en turné inom en poetry slam/spoken word-festival. Vore fantastiskt att även komma till Finland! Ni har en del riktigt spännande poeter som till exempel Rosanna Fellman och du själv.

(Foto: Nadja Itäsaari)