Hej på dig Lisa. Din kommande diktsamling Intill haren, inuti haren (Vendels förlag) släpps i sommar, närmare sagt den 18 juni. Kan du berätta lite om vad den handlar om och blev diktsamlingen som du hade tänkt dig?

– Boken Intill haren, inuti haren består av två längre diktsviter som kretsar kring mötet mellan människa och djur. Dikterna berör teman såsom vår gräns mot det djuriska och hur det djuriska både kan utgöra en befrielse och ett hot.

I fokus står haren och det är ett djur som har dykt upp i mitt skrivande sedan lång tid tillbaka. Genom att ge plats åt hararna i mitt skrivande har jag försökt ta reda på vad de vill säga mig. Jag vet inte om jag har tänkt så mycket på hur boken skulle bli, utan mer låtit diktsviterna växa fram på sina egna villkor.

Det här är ju din andra diktsamling än så länge. Flickan som var debuten fick ju bra kritik från recensenter och verkade vara omtyckt av många. Kände du press pga detta inför andra boken? Att det på nåt sätt påverkade ditt diktande?

– Det var lite blandad kritik för min debutbok, men visst fick jag några väldigt inkännande och fina recensioner, vilket gladde mig mycket. Efter debuten kunde jag känna att det var lite upp till bevis om jag har fler böcker ”inom mig”. Det har nog att göra med att jag hade lagt ner en så stor känslomässig investering i första boken och kände mig lite uttömd.

Det är dock inte som om jag har börjat från noll med denna bok, eftersom hararna har funnits med i mitt skrivande sedan länge. Men jag började fokusera mer på att hitta en bra form för tematiken jag ville utforska och försökte mer koncentrerat skriva fram det jag hade inom mig.

Jag har skrivit detta samtidigt som jag har små barn och då blir det så att varje stund jag skriver känns viktig. Jag upplever att pressen minskar då, den får liksom inte plats, för då skulle jag inte få något skrivet alls.

Överhuvudtaget jobbar jag mycket så att jag försöker skriva ohämmat i ett första skede, att låta allt komma ut, för att först senare se på vad jag skrivit med en mer kritisk blick.

Har du hittat några nya finlandssvenska poeter som du uppskattar att läsa efter att ha läst min blogg? Ett av målen med den är ju att sprida information om hur många skickliga poeter vi har här i Finland och undrar bara ifall jag lyckats nåt med uppdraget.

– Genom din blogg har jag exempelvis upptäckt och börjat läsa de finlandssvenska poeterna Agneta Enckell och Diana Bredenberg. Tack för det!

Tua Forsström och Matilda Södergran är finlandssvenska poeter som jag har upptäckt tidigare och som har inspirerat mig.

(Fotograf: Jasmin Gasi)