Bomber faller och krig förmörkar Europa, men än så länge är Finland inte invaderat av någon främmande makt och därefter fortsätter jag min serie om hur den svenskspråkiga poesin mår på bibliotek i Helsingfors.

Jag har nu avancerat mig från norra Helsingfors närmare centrum och kommit fram till biblioteket i Munknäs som ligger promenadavstånd från havet.

Som väntat är lyrikhyllan betydlig större än på tidigare bibliotek jag besökt i Helsingfors och svenskspråkigheten ligger på 11.9% i stadsdelen enligt Wikipedia.

Nästan 80 diktsamlingar trängs på flera hyllor här och urvalet är som ni kan se rätt varierat. En helt klart trevlig upplevelse för den lyrikintresserade.

Här hittar jag både mindre kända finlandssvenska poeter och mer kända. Som t.ex. Curt West och Ralf Andtbacka (som jag båda intervjuat i min tidigare intervjuserie Lördagssoffan.)

Ett urval av Hjalmar Gullbergs poesi har även hittat fram till biblioteket i Munksnäs…

En ganska inbjudande poesihylla, där den finlandssvenska poesin dominerar…

Mer finlandssvensk poesi på mindre, men minst lika viktiga förlag som de större…

Obrey och Ågrens diktsamlingar tycks trivas bra i poesihyllan i Munksnäs bibliotek…

… som har det största urvalet av svenskspråkig poesi av de sex olika bibliotek jag besökt hittills.

Har tänkt göra tio reportaget totalt av denna serie och följ gärna med på fler besök framöver, så ska vi se vad andra bibliotek har att erbjuda när det gäller svenskspråkig poesi i Helsingfors.