Det har blivit dags för lite mer spänning i vardagen här på nickopoet.com efter att jag besökt ännu ett bibliotek i Helsingfors (Gamlas) för att rannsaka deras svenskspråkiga utbud av poesi på bokhyllan.

Gamlas, eller Kannelmäki som stadsdelen heter på finska har 3,4% svenskspråkighet enligt Wikipedia och det bor nästan 13.000 personer i stadsdelen. Det tar 13 minuter från Helsingfors centralstation att åka tåg till Gamlasgården som är ett kulturcenter, där en hel del annat pågår förutom biblioteksverksamheten. (http://www.kanneltalo.fi/sv/framsidan)

Hur står det då till med det svenskspråkiga utbudet av poesi i biblioteket? Jodå, det finns ett tjugotal diktsamlingar på plats och mestadels är det finlandssvensk poesi, med några få undantag.

Då ska vi se vad jag hittar för böcker här…

Vad sägs om en diktsamling av Margaret Atwood eller varför inte av Tomas Mikael Bäck?

Dikter från bortre Tölö av Bengt verkar trivas bra i lyrikhyllan…

Två gamla klassiker som hittat fram till biblioteket i Gamlas…

Och så lite svensk poesi signerat Hemmingsson och Frostensson.

Det här var ändå en rätt varierad poesihylla, trots det tunna utbudet. Ska kolla upp bibliotek i mer svenskspråkiga områden i kommande avsnitt av den här serien ink. Sveaborg som jag är väldigt nyfiken på när det gäller deras utbud av svenskspråkig lyrik.