Nu går det undan med min serie om hur den svenskspråkiga poesin mår på bibliotek i Helsingfors. Jag är nu inne på del fyra, efter att ha besökt biblioteket i Månsas i norra Helsingfors (Maunula på finska) som har ca 7.000 invånare.

Svenskspråkigheten är låg i området (knappt 5%) och det ska bli intressant vad det här tjusiga biblioteket har att bjuda på för diktsamlingar…

Ser man på. 36 diktsamlingar hittade jag på bokhyllan. Ett rätt varierat utbud med äldre klassiker varvat med nyare poesi. Carpelan och Tranströmer är i gott sällskap!

Bibliotekarie Johanna Laaksonen berättar lite vad hon gillar för lyrik och förutom finska poeter som nämns är Södergran en favorit.

Två klassiker som knappast behöver någon närmare presentation.

Ny och bra finlandssvensk poesi som även får plats på bokhyllan i Månsas bibliotek.

Och så lite poesi från Sverige…

Även Bondessons poesi har hittat fram till ett litet bibliotek i Norra Helsingfors. Här i trevligt sällskap med Carpelan som är en av mina finlandssvenska favoritpoeter genom tiderna.

Innan jag var klar med min granskning av lyrikhyllan fick jag tips av bibliotekarien Johanna att den finska poeten Aura Nurmi besöker Metsäpurosalen på Månsas gård torsdagen den 17:e februari kl.18. Jag frågade om hennes böcker finns översatta till svenska och fick till svar att det inte verkar så.

Vi får se om jag lyckas ta mig till evenemanget på torsdag för en liten intervju med Nurmi om hennes poesi och jag är även nyfiken på hur den finska poesiscenen mår 2022 och varför det verkar finnas så lite översatt poesi från finska till svenska nuförtiden.

/Nicko