Min granskande serie om hur den svenskspråkiga poesin mår på bibliotek i Helsingfors fortsätter och denna gång har jag besökt biblioteket i Södra Haga för att se hur det ser ut på lyrikhyllan där.

Jodå, det här är en rejäl uppryckning från förra besöket i Malmgård, där jag endast hittade två svenskspråkiga diktsamlingar. Här finns det nog över tjugo stycken böcker som jag ska ta en närmare titt på…

Södra Haga har förövrigt ett lite större bibliotek än Norra Haga och som jag förstått det finns det även mer svenskspråkiga i detta område. Poesihyllan som jag rannsakat är till större delen fylld av finlandssvensk poesi, med några få undantag. Trots avsaknaden av ett större utbud av poesi från Sverige, så glädjer jag mig över godingar som dessa på hyllan:

(Äldre diktsamling av Ringbom och lite nyare av Högnäs den yngre)

Jag letar vidare bland den smått inspirerande dikthyllan…

… och hittar klassiker från poeter som Ågren och Byggmästar…

Vad vore en poesihylla på ett bibliotek utan Andersson och Aspenström?

Eller utan Tranströmer och Tikkanen?

Som ni själv kan bevittna, så finns ändå en hel del kvalitativa diktsamlingar på plats, även om jag saknar ett bredare utbud samt fler böcker från Sverige. Ändå är det här det bästa utbudet av de tre bibliotek som jag besökt hittills i Helsingfors och vi får se vad andra bibliotek i trakten har att bjuda på.

Har väl tänkt besöka åtminstone tio bibliotek innan det här projektet är över…

Allt gott från Huvudstaden!

/Nicko