Snöblandat regn ute idag och det har blivit dags att skriva ihop en recension av I skuggan av sanningen av Iréne Svensson Räisänen.

Men först lite information som pryder bokomslagets baksida: ”Iréne Svenens Räisänen vann denna diktsamling Virens förlags poesitävling sommaren 2020, med förlagets motivering:

”Vi ser en välskriven poesisamling med värme, variation och intersektionella perspektiv.” I skuggan av sanningen är inspirerad av tre kriser: Flykten över medelhavet, klimatkrisen och coronapandemin.”

I skuggan av sanningen är en liten diktsamling som vill säga mycket på sina knappt sextio sidor. Dikterna pendlar mellan objektiva och mer subjektiva rader och det är tunga ämnen som speglas genom bokens tre kapitel.

Jag läser en bit in i diktsamlingen, där Räisänen diktar brutalt i slutet av första kapitlet:

”Havet du
himlen jag

öppnar kylskåpet
dödens lanternor
självlysande mangneter

dricker kaffe
dödsannonserna patrullerar
korallrevet brer ut sig över pappret

går till arbetet
rubrikerna söker skydd
sanningen vilar i vågskummet

himlen du
havet jag”

I det nästa kapitlet är det dags att ta del av klimatkrisen och det är en trasig moder jord som speglas genom diktjagets desperata rader i dikten Miljökatastrof i det tysta:

”Soltårna doppas
i övergött Östersjön
god natt för alltid”

Trots hopplösheten ang jordens klimatkriser som finns i boken, så finns ändå diktjagets vädjan om att det inte är försent att rädda planeten om någonting görs nu. Räisänen diktar vidare i dikten Klimatet:

”Hoppet lever än
graven grävs allt snabbare
vändningen dröjer”

Dikterna i I skuggan av sanningen känns till och från väldigt rakt på sak. Ibland saknar jag lite mer av symbolik och en mer mångfacetterad helhet för att få mer djup i dikterna som helt klart har intressanta teman.

I det sista kapitlet speglas coronapandemin genom tungsinta rader. Men här finns också lite av naturens tröstande till den sjuka mänskligheten. Jag läser dikten Naturen vårdar:

”Sippor, körsbärsblom
naturen lägger förband
dämpar ångesten

tystnaden, kvitter, vindsus
skogens respiratorer.”

I sådana här dikter tycker jag Räisänen diktar som bäst; när det finns ett mer djup inlindat bland raderna. I skuggan av sanningen är som sagt en liten bok som vill säga mycket och till en viss del tycker jag diktsamlingen lyckas med den missionen.

Räisänen har även författarbloggen Min plats bland orden, podcasten Poetpodden och skrivarsajten skrivarsidan.nu

Och jag har även intervjuat henne här: