Det har blivit dags för en ny intervjuserie här på min blogg, där jag intervjuar människor från olika yrkesgrupper om deras relation till poesi.

Jag tänkte plöja genom lite olika yrken och se vad människor som t.ex. arbetar som bilmekaniker, metrologer och läkare tycker och tänker om lyrik.

Först ut i reportageserien är en intervju med skådespelaren Cecilia Ljung och här följer en liten presentation av henne:

Cecilia Ljung är en svensk skådespelare, född 1961 i Uddevalla, numera boende i Stockholm. Hon har arbetat med film, teater och tv sen början av 1980talet och tycker att det är ett av dom bästa jobben man kan ha.

Cecilia har medverkat i serier och filmer som bland annat Rederiet, Pelle Svanslös (som Maja Gräddnos) och Monica Z. Hon kommenterar sitt yrkesval på följande vis:

”Har man glädjen och möjligheten att få arbeta med sin hobby, kan man skatta sig lycklig” säger hon. ” Jag behöver aldrig undra över vad jag ska göra när jag pensionerar mig. Jag låter bara bli!”

Hej på dig Cecilia! 3 diktsamlingar som du gillar?

– Jag gillar Eeva Kilpis Sånger om kärlek. Jag stod på en bokhandel och bläddrade lite och upp flög en dikt, som omedelbart var jag. ”Säg till om jag stör sa han när han klev in genom dörren så vänder jag och går meddetsamma. Du inte bara stör svarade jag.
Du rubbar hela min existens. Välkommen.”

Ungefär så går den och den talade till mig. Jag läste den för min man när vi gifte oss många år senare. Jag gillade resten av diktsamlingen också, men det var denna som fäste.

Sen gillar jag åtminstone EN dikt av Majken Johansson. Hon var en lesbisk alkoholist som blev frälsningssoldat. Dikten heter Aprés toi och går så här:

”Eftersom ‘bästa bot/ mot hjärtesot/ är skratta’// har jag nästan fläkt käften ur led/ i snart tjugo år, nu./ Flabbat så kinderna blev till stora bulor,/ blossande av livslust.// Istället för att blekna/ av den dagligen vaknande/ smärtan// i tomrummet// efter dig”

Jag och en vän satt framför tvn när Majken läste denna dikt i tv-programmet vi såg. Jag blev oerhört tagen och började gråta, jag förstod själv inte varför. Två dagar senare levde inte min vän längre, han tog livet av sig efter att han hade fått veta att han hade HIV.

Jag tyckte också om Kvinnors dikt om kärlek och Mannens dikt om kärlek ( jag tror dom heter så, undrar varför kvinnorna är i flertal?) under en period i livet när jag var olyckligt kär. Sedan gillar jag också Majakovskis poesi…

Hur hittade ni varandra

– Hm …. Hur hittade Majje och jag varann … jag minns inte. Men jag minns att så fort jag slog upp boken så var jag fast! Där var ett känsloläge som passade mig, som jag förstod. En desperation som jag kände igen.

Nu hittar jag inte boken i min bokhylla och det var länge sen jag läste den, kanske har jag lånat ut den till någon? så jag kan inte citera. Men jag minns den positiva känslan av en käftsmäll! Och sen bilderna han radade upp, tydliga fantasifulla märkliga häpnadsväckande. En del förstod jag nog inte, dom sladdade jag bara över. Dom andra tog jag till mig och berättade för andra om.

Jag och en vän gjorde redan på scenskolan ett Majakovskij-program där vi bjöd på te och hallonsylt och tolkade dikter. Härligt!

Har du prövat dikta själv nångång och vill du bidrag med någon dikt isåfall?

– Hm… Skrev möjligtvis nåt poetiskt som barn/ungdom men dessa alster är som tur är sen länge försvunna. Jag tycker att jag skriver poetiska julrim ibland, men dom kan väl knappast räknas.🤪

Du tvekade lite i att medverka i den här intervjun för du nämnde att poesi skrämmer dig. Vad är det som skrämmer dig med lyriken?

– Vad som skrämmer mig .. kanske att jag känner mig okunnig. Precis som vissa typer av jazz. En massa ord ( toner) som jag borde förstå innebörden av, men som jag blir uttråkad av samt känner mig som en idiot. Vilket gör att jag låter bli att läsa ( lyssna). Men har inte dåligt samvete för det, jag bara avstår.

Det finns så mycket bra kultur, jag kan fokusera på det som ger mig något. Även om jag kanske kunde lära mig något om jag inte gav upp så lätt. Jag tycker att bildkonst fungerar likadant. Jag ser på konstverket och vet om jag gillar det. Annat gillar jag inte!

Men jag har varit med människor som kan berätta för mig vad det är jag ser och på så sätt öppnat mitt sinne …

Avslutningsvis: Vilken var den senaste film/serie som du medverkade i och framtidsplaner ang skådespelar jobbet? Kommer det nån ny säsong av Rederiet månntro?

– Jag VET att jag ska till Spanien och filma kortfilm. Jag VÄNTAR på svar om en tv-serie. Rederiet kommer inte tillbaka, så vitt jag har hört nåt om, det är ju typ 20 år sen den slutade…Och det senaste som folk har sett är väl…Minns inte namnet, men jag har inte sett den själv, nån deckare …

Det verkar väl oerhört nonchalant att jag varken minns namnet eller har sett den, men den gick på nån kanal jag inte har och jag hade inte heller världens största roll. Den sista som många såg, är antagligen Monica Z.