Jag fortsätter att utforska finlandssvensk poesi från forna tider och en poet som jag definitivt fastnat för är Carl-Gustaf Lilius (1928-1998) från Helsingfors (och senare Hangö).

Lilius var inte bara poet utan även skulptör och målare (en väldigt verksam sådan med omkring 64.000 verk (enligt Wikipedia…) Men nu är det Lilius poesi jag ska skriva om och närmare sagt en av hans senare diktsamling vid namn Det himmelska ljuset från 1994.

Mitt första intryck efter att ha läst Det himmelska ljuset är att jag blir väldigt omtöcknad av den lyriska dramatik som går hand i hand med stämningsfulla målningar genom bokens tio kapitel.

När jag läser Det himmelska ljuset kastas jag ut i ett pulserande diktuniversum av ljus och skuggor, där dröm och verklighet blir ett. Det är skarp och mäktig lyrik som färdas genom min blick. Lilius diktar:

”Och de vilda vindarna från trakter i norr
Kommer rytande ner över berget
Och river bitar av vårt hus
Och störtar fram över sluttningen
Ner mot havet och kastar sig
Ut till havs.
Försvinner över isen.

Lyssnande. Seende.
Finner vi varandra
Inne i vårens vildaste vind.”

Passionen i Lilius diktande går inte att ta miste på och jag sveps vidare med diktjaget på ”Diktblad, burna i land av vindarna” och vidare till ”Själens forntida landskap”.

Jag är både lycklig och rörd medan jag vandrar omkring i Det himmelska ljuset, där relationen mellan människa och rymd speglas i en klarvaken, men ändå en drömmande lyrisk skrud.

Det himmelska ljuset har både djup och höjd och genom den avlägsna, men närvarande rymden försvinner både tid och rum och människan blir ett med alltet genom Lilius dikter. Det är imponerande läsning. Lilius diktar vidare:

”Sanningsfåglarna flyger i mörkret ut ur alla fönster.
I larmet av vingslag ser jag mig avlägsna mig. Vassa
Sträcks näbbarna fram. Bakom spräckta glasrutor hänger
Fjädrar kvar. Genom min mun hör jag fåglarnas skri.”

Det himmelska ljuset är är ännu en lyrisk skatt som jag tagit del av från min resa genom den finlandssvenska poesins historia. Jag kommer utan tvekan att leta vidare efter tidigare diktsamlingar av Lilius som får stående ovationer för detta strålande diktverk.

Fotografi från sidan 32 i Det himmelska ljuset av Carl-Gustaf Lilius (Schildts,1994)