En imponerade, inspirerande och kaxig antologi. Det var mina första tankar efter att ha läst ut Schildts & Söderströms antologi – Bländad av död och kärlek.

Boken innehåller en frikostig mix av dikter från finlandssvenska poeter från över ett sekel tillbaka och på baksidan av bokpärmen läser jag följande:

”Den finlandssvenska poesin är ett kraftprov, en osannorlik framgångssaga. Bredden är stor och djupet omätbart. I din hand håll du en antologi som har som mål att visa just detta. Här finns 130 av våra favoritdikter från de senaste 130 åren. Poesin är fri, det är också läsaren. Slå upp boken var som helst och läs hur du vill. Det här är poesi som fångar, utmanar, ifrågasätter, kritiserar, omfamnar och omvälver. Låt dig bländas.”

Under de senare åren har jag konsumerat stora mängder av modern finlandssvensk poesi med några få undantag av diktsamlingar som har några år på nacken. Den här boken kom som en perfekt påminnelse om att jag borde dyka djupare i den finlandssvenska litteraturhistorien för att fiska upp fler bortglömda skatter i lyrikens hav.

Vilka poeter har då fått plats i den här antologin och hur ser upplägget ut? Allt från moderna poeters poesi av Emma Ahlgren, Eva-Stina Byggmästar och Peter Mickwitz trängs på sidorna med äldre poeter som bland annat Elmer Diktonius, Ture Jansson och Henry Parland. Kontrasterna av dikternas innehåll och den höga kvalitén på lyriken som genomsyrar antologin är fascinerande.

Jag blir faktiskt bländad av att läsa Bländad av död och kärlek. Antologin får mig att inse bredden och djupet av finlandssvensk poesi genom det senaste seklet (och även längre bort än så).

Antologin är uppdelad i sex kapitel: Ett språng i friheten och självet, Det som står skrivet i den knutna näven, Himlen hängde på rostiga hakar, In in nattens ljus, Om du kysser mig ikväll och Glider ut och skapar rymden. Kanske ni kan få en hum om upplägget ang val av innehåll genom dessa titlar i bokens
kapitel…

Jag funderar vidare på det som står skrivet i förordet av Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander – ”Åttio poeter har kommit med, ännu fler har lämnats utanför.” Vilka är alla dessa? Och tanken vandrar vidare…och alla finlandssvenska poeter som blivit publicerade på andra eller på egna förlag…Det måste ju finnas hur mycket poesi som helst att upptäcka för den som söker…

Jag hoppas innerligt att Schildts & Söderströms ger ut en fortsättning på Bländad av död och kärlek inom en snar framtid och med en uppdatering av poeterna som lämnades utanför denna gång. Jag skulle iaf kasta mig över en sån bok om den kom ut.

Jag avslutar den här recensionen med att citera en dikt av Elmer Diktonius som skrev ner de följande raderna för exakt 100 år sedan och som åter igen uppenbarats sig i Bländad av död och kärlek:

”Om jag vore stum
skulle jag säga mera.
Mitt hjärta skulle ropa,
mina ögon skrika,
mina rörelser framdundra
min lidelse.
När mitt oskrivna
står klart för dina ögon,
förstår du mig.”