Det har blivit dags för en torsdagsintervju här på min blogg och denna gång får ni träffa poeten Victor Von Hellens från Helsingfors som debuterade tidigare i år med diktsamlingen “Något i tiden håller på att ta slut” (Schildts och Söderströms).

Först och främst, vem är Victor von Hellens som poet och privatperson?

 – Den senaste tiden har jag använt följande presentationstexter: “Victor von Hellens är förr i början av 90-talet i Åbo, Finland. Nuförtiden bor han i Helsingfors. Han skriver dikter mellan kl. 07.00-11.00 på morgonen.”  

“Victor von Hellens är född i början av 1990-talet i Åbo och bosatt i Helsingfors. Han är ekonomie magister och arbetar bland annat som copywriter.”

Jag antar att det är vem jag är. I varje fall i denna typs sammanhang , där folk frågar mig vem jag är.

Vad fick dig att börja dikta från första början?

– Jag fann mig i en situation där jag distanserats från mitt språk och därmed från mig själv och mina känslor. Språket hade blivit ett kliniskt verktyg, som jag skickade e-post med eller skrev CV:n och arbetsansökningar med. Jag kände mig stel och borttappad. Så jag började leta efter ett nytt uttryck och ett nytt förhållande till språket. Då fann jag poesin.

Hur stor del har poesin blivit av ditt liv?

– Poesin är en stor del av mitt liv. Det är mitt huvudsakliga uttryckssätt, det jag ständigt söker efter och tyr mig till. Det är på något sätt grunden för allt. 

…och hur lyckades du knåpa ihop en sån lyckad och mångfacetterad debut som ”Något i tiden håller på att ta slut”?

– Jag läste mycket, skrev mycket och försökte få så mycket feedback som möjligt. Redan i ett tidigt skede av processen visade jag mina diktskisser och halvfärdiga texter för andra. Dels var det nyttigt att få feedback, men också bara själva handlingen av att “blotta sig” för andra var viktig. 

Det motiverade mig att skriva bättre, det hjälpte mig upprätthålla ett momentum i skrivandet då jag ständigt utsatte mig själv för andras läsning. Jag sökte också aktivt efter inspiration till skrivandet utanför poesin. T.ex. i olika skrymslen av konstvärlden och i youtube kommentarer hittade jag många ingångar och frön.

Hur lång tid tog boken att skriva från första tanken att skriva den tills den var färdigtryckt och klar?

– Beror på hur man räknar. Den äldsta dikten som är med i samlingen är ca. 3 år gammal. Men våren 2019 är då jag upplever att jag faktiskt hittade stämningen och rösten och uttryckssättet för det som sedan blev ”något i tiden…”.

Vill du dela med dig någon eller några av dikterna från din debutdiktsamling som betyder mycket för dig?

Alla dikter betyder mycket för mig. Men t.ex. “Blodapelsin (bl.a.)” var viktig eftersom den öppnade upp ett nytt sätt att skriva. Det var första gången jag kände att jag börjat hitta en egen röst. Här kan ni läsa början av dikten som är runt sex sidor lång:

”senare ses vi hos dig/vi påbörjar en film/men någonstans halvvägs slår vi igen laptopen/distraherade av/och somnar sedan/och kläderna utspridda över golvet/

i mina drömmar får vi tvillingar/de hinner inte namnges innan jag vaknar/de förblir identiska/

morgon nu/klockan är 8.30/ditt ansikte/bara en centimeter andedräkt ifrån/

jos puhallan aamulla suuhusi/täyttyykö päiväsi/ilmalla/tai maailmalla/”

Vad tycker du om den finlandssvenska poesin genom tiderna? 

– Jag är inte speciellt bekant med den finlandssvenska poesin. Det är först nu, det senaste året, som jag  börjat hitta de finlandssvenska poeterna. Har läst mycket Tua Forsström den senaste tiden, jag tycker om skörheten i hennes texter. 

Hon skriver vackert, om harar och små flickor etc. Men trots att jag inte är speciellt bekant med den finlandssvenska poesin är jag ju definitivt ändå glad att få vara en del av den. 

Avslutningsvis: Framtidsplaner med diktandet? Har du börjat på någon ny bok än?

– Jag skriver hela tiden och tänker fortsätta skriva. Jag har nya projekt på gång. En ny bok borde jag nog få till stånd så småningom.

(Författarfoto: Emilia Pennanen)

Om ni är intresserade av att läsa fler intervjuer med poeter, så kan ni ju alltid kika på sammanfattningen av min intervjuserie Lördagssoffan där jag under två år intervjuade 100 poeter, författare och musiker om poesi och lyrik.

Lördagssoffans 100 gäster – lyrik. lördagssoffan. Poetiska betraktelser. Välkommen till nickos värld. (wordpress.com)