Måndagmorgon och det har blivit dags för en liten bokrecension innan solen går upp...

Skåningen Michael Economou har släppt en haikudiktsamling som heter “Coyoten & annat som räknas” med ett snyggt norrsken på omslaget och efter ett par genomläsningar av boken inser jag att det här är en ganska avslappnad historia jämfört med hans tidigare lilla mästerverk “Christos / Ötzi”.

På baksidan av bokpärmen står det: “Coyoten & annat som räknas innehåller 92 treradingar i avgränsande avdelningar. Blommorna följs av årsider – sommar/höst och vinter/vår, och så avslutas samlingen med några skaparsjälar som på olika sätt påverkat Michael Economous konst- och verklighetssyn”.

Det finns mycket djur, natur och några älvor i “Coyoten & annat som räknas”. Bokens själ doftar orörd mark och det finns en oskuldfull ton som vilar över sidorna. Jag blir smått lycklig av att läsa dikter som dessa:

“Violer tar millimetrar 

i taget, våren säkert

    avantgarde”

“Bärnstenens 

anemon i urtidsskrud

miljoner år tjurar”

“Så växer vitsippor:

något inom dem hör till

   galaxer och månar”

Och i den här mysiga stilen fortsätter diktandet genom “Coyoten & annat som räknas” fram till den avslutande delen, där Economou på ett poetiskt vis hyllar sina konstnärliga inspirationskällor som t.ex. Chagall, Beckett, Almqvist och Eugen. 

Kvalitén är som vanligt hög när det handlar om Economous diktande och det är märkligt att jag inte läst eller sett mer av honom i litterära sammanhang. ”Coyoten & annat som räknas” är en uppfriskande liten diktsamling som det glittrar och gnistrar om!

Nu ska jag gå och koka gröt och sätta fart på dagen. Shine on alla poesidiggare!