Tjenare Nicko. Hur är läget?

– Jotack, det är rätt ok. Mycket handlar ju om ens inställning, även de dagar som livet inte är en dans på rosor. Försöker se det positiva i tillvaron och inte älta för mycket i livets svårare utmaningar. Problem är ju till för att lösas.

Hur går med diktandet?

– Trevligt att du frågar. Jag håller precis på med den sista finputsen på min kommande diktsamling Brändö i mitt hjärta som kommer ut i december.

Aha, kan du berätta lite om boken?

– Den handlar om att hitta hem i livet. Både geografiskt och i det inre landskapet. Diktsamlingen är även en inofficiell hyllning till den finlandsvenska poesin som inspirerat mig mycket på sistone.

Låter som en sympatisk bok. Har du något omslag att visa upp än?

– Det kan du ge dig på. Inte mycket ångest eller mörker där, förutom några få undantag. Boken utspelar sig även på sommaren vilken ger en extra dimension av ljus till mörka vintertider som dessa. Så här blev omslaget tillslut.

Vad är hela grejen med ditt diktande?

– Jag kan inte sluta. Det är lika mycket terapi som en slags katarsis för mig att dikta. Det fångar även upp nåt djupare av min existens som jag gärna delar med mig till de som vill läsa.

Vad har du för framtidsplaner för diktandet förutom den kommande diktsamlingen?

– En barnbok, en roman och en diktsamling och lite annat inom de närmsta åren.

Vad tycker du om poesiutbudet i Sverige och Finland?

– Faktiskt bra. Det finns mycket bra lyrik att läsa från bägge sidor av havet. Har recenserat en hel del av det jag läst här till sajten, för de som vill ha tips.

Har du några favoritpoeter?

– Det varierar. Men de som gjort störst intryck på mig genom tiderna är nog Allen Ginsberg, Tomas Tranströmer och Elmer Diktonius.

Vad har du för framtidsplaner med nickopoet.com ?

– Att göra några fler projekt där jag dyker lite djupare bland poesins skatter genom historien. Har två upplägg som jag tänkte sätta igång med när tiden är mogen. Och samtidigt fortsätta med intervjuer, recensioner och krönikor m.m.

Vilken av dina egna diktsamlingar betyder mest för dig?

– Egentligen alla på olika sätt. Men just nu ligger nog Järnjungfrupoesi på första plats, för den tar mig tillbaka till det underbara 80-talet och Iron Maidens musik som var min ledstjärna på den tiden.

Tack för att jag fick intervjua dig. Det var en annorlunda upplevelse.

– Tack själv, det var så lite så. Ha det bra!