I skuggan av lyrik från de stora förlagen fortsätter utgivningar med rask takt från både mindre förlag och egenutgivare.

Den senaste utgivningen av Black Island Books (från Luleå) är Sjösänkningar av Adam Bobacken Öhman som förlaget skriver följande om:

”Diktsamlingen ”Sjösänkningar” består av fragment och korta stycken. Den handlar om blivande och varande, om avstånd och motstånd. Den handlar om sorg och ensamhet, men kanske ännu mer om tillhörighet. Debut.”

Sjösänkningar är en rätt rejäl debut på nästan 130 sidor och även om en del en raders dikter och andra minimalistiska dikter klär bokens sidor, så känns helheten intensiv.

Det här är en bok som jag måste vara på rätt humör för att läsa och då är den givande. Öhmans poesi känns både modern och lite uppkäftig. Han diktar en bit in i boken:

”Stjärnsystem av nerlagda bruk.
Yngre generationer av punkare på tillväxt.

På kartan: orterna runda eller kvadratiska
(beroende på storlek), men röda.”

Att läsa Sjösänkningar är lite som att få skallen omskakad av poesi som nästan känns småfebrig och manisk. När jag fortsätter läsa får jag ta del av allt från Poängen är att ingenting står helt stilla till Att notera avvikelser. Att pressa paranteser.

Ibland undrar jag vad Öhman ens vill få sagt och kanske det på ett djupare plan handlar om att zooma in livet och röra om för att se och uppleva olika vinklar av tillvaron.

Det funkar till ca 75% för mig. När jag är på rätt humör.

Om inte annat är Sjösänkningar en annorlunda diktsamling som säkert kommer skapa en del diskussioner bland de som läser den.

Jav avslutar den här recensionen med att citera en av mina favoritdikter i boken. På sidan 105 diktar Öhman:

”Att tala som genom en snorkel.
Att se humorn och vemodet i det.”