Jag är inne i en period då jag tänker beta av lite ”äldre” diktsamlingar till och från bland recensionerna och det har blivit dags att skriva lite om Henrika Ringboms diktsamling Det jag har från 1990.

Det jag har är alltså Ringboms andra diktsamling efter debuten Båge som kom ut 1988 och det är alltid lite spännande att läsa numera erfarna poeters tidigare verk och se om de fortfarande håller måttet.

En bit in i boken diktar Ringbom:

”Efter det en ny början

Den svarta tavlan är blankstruken

Jag ritar en blomma med långa kronblad

På den”

Denna dikt står även på baksidan av bokpärmen och kanske är en liten hänvisning om diktsamlingens innehåll.

En frågeställning innan jag börjar skriva mer om Det jag har. Hur ska jag recensera den här boken egentligen? Ska jag jämföra dikterna med Ringboms senare verk som t.ex. den magnifika elden leende En berättelse från en resa till japan eller från den hennes senaste essäer av ljuset för ljuset som släpptes i höstas?

Chansen att den här recensionen får en onödigt negativ klang är stor när jämförelserna kommer in. Det bästa måste väl ändå bara var att ta boken för vad den är och analysera själva dikthantverket utan några jämförelser?

Det var några spontanta tankar innan jag går vidare med mina åsikter om Det jag har som har trettiotvå år på nacken.

Poesin i boken med det smått mystiska omslaget med ett par ben och fötter känns lite som omslaget, svårgreppat. Men Ringbom är Ringbom och ändå en av de mer intressanta poeterna från svenskfinland, enligt mig.

När jag läser Det jag har, kastas jag in i en värld där mycket händer på många plan. Ibland hänger jag med och ibland hänger jag inte alls med. Diktjaget känns lite spretigt, men samtidigt charmigt. Ringbom diktar:

”Först glömde jag

Nyponen sedan kråkorna

En sörja
Löv gräs sand
Bär asfalt

Bär tid
Bär bär”

Det finns en experimentell charm i Ringboms gamla dikter som jag uppskattar, men ibland blir det lite för mycket av denna vara genom bokens sjuttiotvå sidor. Trots det är Det jag har en helt klart intressant diktsamling som rekommenderas för läsare som är på jakt efter någonting extra från poesins förunderliga landskap.