Det har nu gått ca 10 månader sen första delen av mitt poesicafé där jag diskuterade Tranströmer med Michael Economou…och bättre sent än aldrig heter det ju ang uppföljningen.
Väntan är över och här kommer den efterlängtade del två, där jag pratar lite om Gunnar Björling med den finlandssvenska poeten Tomas Bäck.

Nicko: Vad är dina tankar om Gunnar Björling?
Tomas: Björling är för mig en storhet och inspiration. Vad kan jag mera säga!
Nicko: Så är det ju. Vad är själva storheten hos honom som poet enligt dig och hur mycket har han inspirerat ditt eget diktande?
Tomas: Den omutliga troheten mot sig själv. Ett utanförskap som kunde utnyttjas som personlig kraftkälla! Filosofiskt grundad syn på tillvaron.
Björling går inte att efterbilda. Många har med varierande framgång försökt. För mig var han ingången till lyrik, vid sidan av japanerna.
Båda blev ledstjärnor i slutet av femtiotalet. Lyrikhyllan (välförsedd som du visat) på Vasa stadsbibliotek var min tillflyktsort.
Nicko: Tycker du att man skulle kunna säga att Björling är svenskfinlands motsvarighet till Tranströmer?
Tomas: Tranströmer är städad, Björling vild, i synnerhet i början av sin karriär. ”Vardas kraft: vila.” En rasande mystiker. Läs hans långa trettiotalsdikter!
Nicko: Tror jag har gjort det. Men det är nog dags att läsa dem igen, nu när du nämner dem. Hur tänker du då kvalitetsmässigt?
Tomas: Kvalitet? Björling kan vara ojämn. Men bedövande i sin ansats. Tranströmer alltid elegant!
Nicko: Så är det ju. En annan sak jag funderat på…Björling föddes 1887 och dog 1960.. Han hann med runt 20 diktsamlingar från debuten Vilande dag från 1922 till hans sista diktsamling Du går de ord, som kom ut 1955.
Han debuterade som poet först som 35 åring. Var det inte vanligare att poeter började ge ut böcker i tidigare ålder förr i tiden, eller vad säger du som är f.d. poesikritiker från x antal decennier tillbaka?
Tomas: Han började med att studera filosofi för Edvard Westermarck. Debuterade som poet vid mogen ålder. Vilande dag visar hur starka intryck han hade tagit av Vilhelm Ekelund. Fredrik Hertzbergs biografi om Björling är synnerligen läsvärd: Mitt språk är ej i orden.

Nicko: Så vilka två andra finlandssvenska poeter förutom Björling skulle du rekommendera till alla poeter och lyrikintresserade i allmänhet som läser detta. Dvs för att ta del av finlandsvensk poesi av hög kvalité?
Tomas: Bo Carpelan (en kännare av Björling, doktorerade på ämnet). Tua Forsström!
Nicko: Inte dåliga val om du frågar mig. Tack Tomas för att du tog dig tid för en liten cyberfika med mig och lycka till med ditt diktande framöver!
(Om ni vill läsa första delen av Nickos poesicafé så hittar ni texten här:
https://nickopoet.com/2022/01/21/premiardags-for-nickos-poesicafe-del-1-ett-samtal-om-tomas-transtromer-med-michael-economou-och-nicko-smith/)
(Foto på Tomas av Juho Paavola)