Desto mer jag läser haiku, desto mer gillar jag den formen av poesi.

Det finns en brutal skönhet i att med ytterst få ord skapa storslagna bilder genom diktens språk och när jag läser Väderobservationer av Fredrik Ahlfors, så inser jag att jag vill läsa mycket mer av genren.

Väderobservationer ingår i Trombones skriftserie Svavel, där flertalet eminenta poeter lämnat sina avtryck i form av små, men naggande goda dikthäften sedan 2012.

På baksidan av häftet sammanfattas Alhfors verk på följande vis:

”I Väderobservationer känns Fredrik Ahlfors lite skeva berättarlandskap igen från hans tidigare böcker. Samlingens avdelningar Hamnen och Alvaret utgör tillsammans 14 säregna men samtidigt klassiska haiku.”

När jag läser Väderobservationer, så dras jag fort in i en värld som är mycket djupare och bredare än det pyttelilla häftet i min hand. Genom haikun målar Ahlfors upp levande och starka bilder som tornar upp framför mig.

Det finns lika mkt dramatik som skönhet i dikterna som klär sidorna. Ahlfors diktar inledningsvis:

”Dis över fjärden.
Linsens slipning, rörelsen
byter ett öga.”

Naturen är en central nämnare i Väderobservationer. En stark och mäktig natur som går hand i hand med den lilla människan. Jag läser vidare och Ahlfors diktar:

”I plötslig stormby
smakar minnet rotfrukt och
våt ylletröja”

Väderobservationer är inspirerande haiku och tänk att ett litet häfte på blott tjugo sidor kan göra ett sånt här starkt intryck. Imponerande.