Efter att jag gjorde en granskande reportageserie om hur den svenskspråkiga poesin mår på bibliotek i Helsingfors i vintras, så har jag efter min flytt tillbaka till Vasa tänkt göra detsamma här.

Jag har som plan att besöka fem bibliotek som tillhör Vasa stad under sommaren och ska försöka lägga upp dem en gång i veckan.

Först ut är Brändöbiblioteket som jag numera nästan bor granne med och som ni kan läsa om härnedan:

Efter några trappsteg upp till andra våningen i den gamla byggnaden (som delvis varit polisstation på nedre våningen en gång i tiden och som numera används av hemvården) så möts jag först av avskrivna böcker som säljs för en billig peng.

Personalen på Brändbiblioteket jobbar så svetten jackar en kokhet junidag som denna. Och som vanligt erbjuder de 5-stjärnig kundservice.

Poesihyllan kallar på mig… Då ska vi se vad Brändöbiblioteket har att erbjuda på när det gäller svenskspråkig poesi.

Claes Andersson dominerar startsträckan från A-Ö och en diktsamling av Astrid Lindgren? Visste inte ens att hon skrivit poesi. Borde jag skämmas för min okunskap om Sveriges främsta sagodrottning?

Finlandssvensk poesi så det slår gnistor om det på lyrikhyllan på Brändöbiblioteket, med en Byggmästar som tar täten på Andersson.

Lite mer internationellt desto längre fram vi tar oss i alfabetet. Dante och Dickinson har hittat fram till Brändöbiblioteket och även Lorca och Heaney trängs på lyrikhyllan.

Inte så överraskande urval av diktsamlingar och mest klassiker som syns till. Saknar att bli lite överraskad av urvalet. Tranströmers poesi är ju alltid välkommen, men saknar en hel del poesi från Sverige och från mindre förlag.

Nå, där smällde det till med en fet Svensk Poesi samling, men det var ju inte riktigt det jag önskade mig…Sorry att jag låter som farbror gnäll. Men hittills får den här lyrikhyllan knappt godkänt, pga svaga överraskningsmoment i sin utgivning av svenskspråkig poesi.

En diktsamling av Tikkanen på ett bibliotek i Vasa är lika självklart som en ostskiva på morgonsmörgåsen.

Mot slutet av min resa tillsammans med urvalet av svenskspråkig poesi på lyrikhyllan på Brändöbiblioteket, så tornar även antologin USA-POESI (som faktiskt är rätt inspirerande) upp tillsammans med diktsamlingar av bland annat Wargh (Aldrig hört talas om tidigare), Topelius och Ågren.

Två moderna klassiker på mitt besök vid lyrikhyllan på Brändöbiblioteket…

Nämen, inte varje dag ens gamla diktsamling är granne med Heaney…

Vad säger ni fiskar. Ska vi ge biblioteket på Brändö godkänt för deras urval av svenskspråkig poesi med åtanke på den trevliga personalen och det vackra biblioteket? Vi får fundera på det.

Det var allt för idag. Återkommer med nya granskande reportage framöver från andra bibliotek i Vasa.

/Nicko

P.s om ni vill läsa min förra reportageserie om bibliotek i Helsingfors, så kan ni hitta den här: