Uppsalapoeten Lisa Gidlöf är tillbaka med sin andra diktsamling Intill haren, Inuti haren och det tar inte många sidor i boken, innan hon förtäljer den centrala handlingen.

”haren vet
mina begränsningar
jag är människa
jag har ett antal regler att följa
intill haren kan jag vila
jag är varken människa eller djur
i en hud som när om helst
kan brist”

Precis som i debuten Flickan, så diktar Gidlöf med skärpa och fantasi och som läsare får jag följa med diktjaget i Intill haren, Inuti haren på ett färgsprakande läsäventyr där hare och människa är huvudpersonerna.

Dikterna känns till och från sagolika och Gidlöf är bra på att skifta mellan vackra rader som:

”haren blundar
under ögonlocken
ryms hela min livstid”

Och vidare mot mer tunggung på poesins hav:

”kan jag gå djupare in i den tätnande skogen
utan att förlora förståndet helt
jag trär kvistar
runt halsen
spänner åt
vad har jag nu
att leva för”

Intill haren, Inuti haren kryllar av harar som rör sig genom människan och tidernas rum och man behöver definitivt inte vara nåt stort fan av harar för att uppskatta diktsamlingen som är uppdelad i två kapitel:

Den första vid namn Intill haren och den andra Inuti haren.

Det var med skyhöga förväntningar som jag började läsa boken efter att jag såg vad Gidlöf gick för som poet i sin debutdiktsamling och jag är inte besviken efter att ha läst ut boken i min hand.

Däremot är jag fascinerad över den råtajta helhet som diktsamlingen bjuder på. Jag läser vidare och Gidlöf diktar:

”haren är
en skildring av tiden
hur den löper genom kroppen
bildar sina ärr
jag bär haren
på ryggen
tyngden på axlarna
ett ilande sår”

Hur mycket är vi människor djur egentligen? Diktjaget i Intill haren, Inuti haren är en hybrid av både människa och hare och resultatet är spännande och tankeväckande läsning.

Gidlöf håller definitivt sin plats som en av Sveriges mest intressanta poeter just nu och fortsätter hon vandra på den väg som hon påbörjat, så är jag övertygad om att det inte finns några som helst gränser om vilka fantastiska diktsamlingar hon kan snickra ihop i framtiden.

Intill haren, Inuti haren är perfekt läsning i hängmattan i sommar. Har ni inte läst den än, så läs den.

Det är en order.