”Jag började dikta människor för att det
var enkelt och lustfullt. När jag förstod att
det också var meningsfullt, förändrades
mitt liv.”

Så skriver poeten Jimmy Alm i början av sin diktsamling Vem bor i Uddebo?. Ett ädelt uppdrag minsann. En kämpe för poesin.

Och har någon poet i modern tid i norden fått så mkt uppmärksamhet i media som Alm fått för sin anställning som kommunpoet i Tranemo? Knappast. Yahya Hassan är väl den som kommit närmast…

Jag hade bara hört några uppläsningar av Alm på nätet och tv innan jag läste Vem bor i Uddebo och det var med stor nyfikenhet som jag rannsakade boken..

Och mina intryck? Jag tycker Alm är en rätt bra poet. Lyriken han skriver känns lekfull och flirtar en hel del med prosalyriken. Det känns som om det finns mycket hjärta bakom raderna i Vem bor i Uddebo?. Jag läser dikten du vill att allt/ska vara på riktigt/början:

”som liten spanade du
efter ufon på nattens himmel
det som inte gick att se
med blotta ögat
var nästan lika spännande
som livet efter döden
som helande hästar i Norrland
ersatts av det ekonomiska systemet
klimatet och relationer
men din nyfikenhet sträcker sig alltjämt
mot det som är större
än dig själv
hela vägen tillbaka
till det primitiva livet
där allting är på riktigt”

Jag tycker den här dikten sammanfattar mycket av Alms sätt att dikta. Det är smidigt och rätt enkel poesi med snygga metaforer. En myskänsla infinner sig rätt fort medan jag läser Vem bor i Uddebo? och jag ser mig själv le en aning medan jag läser boken.

Vem bor i Uddebo? är en rätt mastig diktsamling. Uppåt 170 sidor av personer porträtteras och det är ju utan tvekan ett intressant uppdrag Alm har tagit på sig med sina diktporträtt. Han skriver:

”Att lyssna på någon i en timme ger
material till många dikter. Min uppgift är
att identifiera de mest väsentliga trådarna.”

Det känns lite som Alm blivit skapligt smutskastad i media pga hans ”höga” måndagslön som poet. Något liknande har jag aldrig läst om när det gäller en anställning som poet i modern tid (Hovpoeterna förr i tiden fick väl mkt betalt i alkohol som jag förstått det) men jag tycker absolut fler liknande poetjobb borde se dagens ljus. Poesi är väl lika viktigt som politik t.ex.?

Själv blev jag inspirerad av Alms arbete och sökte jobb som kommunpoet både i Korsholm och Vasa och fick ett vänligt nej som svar från ena stället och inget svar alls från det andra. Poesin tas helt enkelt inte på allvar så mycket som den borde med tanke på att den mer eller mindre kan förändra människors liv.

Hursomhelst. Alm kan dikta. Det är det ingen fråga om. Han har en romantisk touch över sitt författarskap och är man ute efter intellektuell och ”svår” poesi, så kanske man ska leta någon annanstans.

Förutom själva poesin i Vem bor i Uddebo? har boken besök av svartvita foton som inte håller samma kvalité som lyriken enligt mig. De blir lite mer som en bakgrund som försvinner bakom själva poesin.

Jag läser vidare och Alm diktar inledningsvis i du vet vad/som är viktigt:

”du ser världen
som det finaste vi har
sommaren med sin växtlighet
Norge med sina storslagna berg
legosatser
som går att bygga om
till vad som helst”

och några rader längre ner:

”i ditt rum
står en köttätande växt
som spottar ut
flugorna du ger den
om du hittar rätt sorts mat
kommer den fälla ut sina vingar
och flyga hem till drakarnas land
med dig
på sin rygg”

Jag gillar den lekfullhet och fantasi som på ett ömt sätt klär Alms poesi. Vem bor i Uddebo? är en inspirerande diktsamling fylld av människoporträtt speglade i poesins ljus.

Jag är tacksam över att ha fått ta del av en levande bok som visar ett nytt ansikte av lyriken.