Jag gillar både vargar och vinter och en boktitel vid namn Vargavinter får mig intresserad av att läsa Ida Pedones debutdiktsamling, som sammanfattas på följande vis på bokens baksida:

Vargavinter är en diktsamling som gestaltar kärlek, relationer, rädslor och högkänslighet. Läsaren förflyttas genom de fyra årstiderna, från en färgrik vår till en kall vargavinter, och framvisas ett liv ur både mörka och ljusa synvinklar.”

Att Pedone har en kärlek till poesi tvivlar jag inte en sekund på efter att ha läst ut Vargavinter. Hennes passion för diktandet lyser genom bokens sidor och som läsare får jag följa diktjaget genom ett dramatiskt liv där toppar och bottnar tycks avlösa varandra genom årstiderna.

Pedone diktar:

”Ena dagen erövra världen.

Andra dagen under täcket.”

Någon poet som känner igen sig i dessa ord? Jag gör det iaf.

Det finns en lekfull ton i själva språkdräkten i Vargavinter som både är bokens styrka och svaghet. Samtidigt som jag skulle önska att poesin i Vargavinter var mer tight och mångbottnad ibland, så berörs jag över den enkelhet som vilar över dikterna.

Det känns som Pedone skriver ur hjärtat om känsliga ting och tillsammans med den glöd som hon har i sitt diktande, så störs jag inte så mycket av avsaknaden av mer poetiskt djup i boken till och från.

Pedone diktar romantiskt med ett stort R lite längre in i Vargavinter:

”Du var min vinternatt
och mina sommarkvällar.

Du var virvelvindarna i bröstet
och fågelboet i magen.

Vi var som stormar
och orkaner.

Vi var som den ljuvliga vårsolen
och doften av asfalt efter regn.”

Ett stort plus för helheten i Vargavinter är illustrationerna gjorda av Isabelle Pedone (Idas syster). Brutalt snygga teckningar kompletterar diktsamlingens själ och höjer helhetsbetyget. (Illustrationerna följer samma stil om bokens omslag)

Vargavinter känns som en spontan och ärlig diktsamling, där kärleken till poesin är bokens största styrka.

Det ska bli väldigt intressant att läsa Pedones poesi i framtiden (om hon diktar vidare, vilket jag tror hon kommer göra) och se hur hon utvecklas som poet efter denna intensiva debutdiktsamling.