Marit Lindqvist har skrivit om den finlandssvenska lyriken 2019 i det splitternya numret av Nya Argus och tyckte följande om min senaste diktsamling Tvivel:

”Nicko Smith har tidigare gett ut tre diktsamlingar i rask takt på eget förlag. Dikterna har kretsat kring utsatthet och utanförskap bland utstötta och kantstötta varelser, om manodepressivitet och bipolaritet, och om frälsning och lovsång.

I diktsamlingen Tvivel fortsätter Smith på det religiösa spår som han inledde med diktsamlingen Evighetsnära (2018). Den ljusa och hoppfulla tonen har förbytts i mörker, tvivel och ångest. Vissa dagar är tron svag och lovsången ekar tom.

Genom att gå i dialog med Jobs bok vänder sig diktjaget till ett frånvarande du, en gud som inte hörsammar jagets rop på hjälp. Dikterna är råa i sin desperation, rasande i sin förtvivlan. Som ett utropstecken i mörkret.”