”Jag äger steget. Jag äger fotspåren jag lämnar i snön och på sandstranden.” I denna prosalyriska samling tar Kurt Levlin ett stort steg framåt som lyriker. Ständigt överraskas läsaren av författarens skarpögda infallsvinklar.”, så skriver förlaget Ord och Visor om Kurts nya bok: ”Det skrivs alldeles för få dikter om dig.”

Jag gillar vardagsrealism och boken i mina händer är prosadoftande vardagsrealism, som talar direkt till mig genom sina små berättelser. När jag läser ”Det skrivs alldeles för få dikter om dig”, så passerar jag bland annat en busshållsplats, ryska gummor och en solnedgång. Kurt skriver inlevelserikt och jag läser dikten: ”En fundering vid byvägen”:

”Alla orden som inte hann fram innan de klippte
telefonledningarna, är de kvar i ledningarna, har de bildat
köer likt de man ser vid trafikljus vid rusningstider? Svettiga
och irriterade armbågar de sig småsvärande framåt, tror sig
fortfarande ha en uppgift, tror sig fortfarande vara väntande.”

Jadu, Kurt – Det händer inte så mycket i din bok och jag gillar det! Jag gillar att tankar vrids och vänds genom vardagsfönstret som är vidöppet mot läsaren.  Det finns en behaglig tanke i hela konceptet med din bok ”Det skrivs alldeles för lite dikter om dig”, i en värld där vi är så egofixerade att folk  t.o.m gifter sig med sig själva. De ensamma 2020 människorna behöver mer av sån här lyrik, helt klart.

Jag bläddrar genom ”Det skrivs alldeles för få dikter om dig”, som pendlar i olika sinnestämningar. Precis som det finns sött och surt i livet, så är även Kurts nya diktsamling en blanding av detta. I dikten ”Sorgen” blåser en dramatisk vind genom det ljusgråa landskapet som inramar boken. Jag läser:

”Plötsligt händer det.
Fotspåret tar mark.
Trädet bara står där.
Ögat läser skylten.
Sorgen börjar kantra
inne i dig”

Jodå. Detta är en småcharmig bok som fungerar bra som motpol till alla superhjältar som invaderar vår kultur. ”Det skrivs alldeles för få dikter om dig” är sober prosalyrik, som fungerar alldeles utmärkt att mysa med i januarimörkret.

Kurt har även gästat Lördagssoffan och intervjun kan ni läsa här:

https://nickopoet.wordpress.com/2019/11/30/nickos-lordagssoffa-75-kurt-levlin/