Välkomna till ännu ett besök i Poetens lördagssoffa som är en intervjuserie där jag intervjuar poeter, författare och musiker om poesi och lyrik. 

Idag gästas jag av journalisten, författaren och poeten Tove Meyer som bland annat arbetat som radioproducent på Sveriges radio P3 och som har skrivit biografin ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” (tillsammans med Thomas Sjöberg och Deanne Rauscher). 

Toves debutdiktsamling ”Asfaltshimmel” (Miders förlag) släpptes för ca två år sedan och idag ska vi kika lite mer i den boken och prata lite om poesi på internet och vilka diktsamlingar som har betytt mest för henne.

Välkommen till lördagssoffan Tove. Vad är poesi för dig?
– Poesi för mig är en chans att stanna upp och reflektera över nuet och varandet. Kanske ett sätt att skratta åt vår samtid. Ett sätt för mig när jag läser någon annans ord, att komma utanför mig själv och min lilla bubbla. Att liksom bli tagen av någon annans sätt att sätta samman ord till fantastiskt berörande meningar som på något sätt kommenterar det vi lever i.
Din första diktsamling Asfaltshimmel kom ut 2016. Hur skulle du beskriva diktverket?

– Det är egentligen en ganska spretig diktsamling där jag försöker samla ihop flera års skrivande till ett verk. Mycket handlar om den stress och press det innebär att vara människa idag och de små stunderna av njutning däremellan.

Vill du dela med dig ett par dikter från boken? 
lev då för i helvete
julinatten ekar
fyller horisonten med lugn
sommaren blir aldrig vackrare
men i mig
är oron evig
jag vill andas ut släppa taget
bara för ett hjärtslag
men mina vener
är färgade
vet inte hur man gör
julinatten ekar
horisonten säger
lev då
lev då!
lev då!
för i helvete
jag har en regnbåge i bröstet
jag har en regnbåge i bröstet
det är inte många som ser
och
jag tvivlar på den
ofta
men imorse
när jag borstade tänderna
kände jag plötsligt mitt hjärta slå
jag kom på att jag levde och
ljuset bröts i alla färger
i det våta på min kind

 

Vilka diktsamlingar har haft mest betydelse för dig genom åren och varför?

– Edith Södergrans samlade dikter. Jag minns att jag läste hennes dikt Stjärnorna som tonåring och blev så tagen av hennes himmelska språk. Det var så oerhört vackert. Hennes formuleringar om naturen, existensen och evigheten samlat med mycket smärta. Jag tror jag snott en del från henne genom åren. Sen har jag läst på om hennes liv och blivit väldigt tagen av henne som person. Wislawa Szymborska – Dikter 1945-2002. Daniel Boyacioglu – Istället för hiphop.
Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm och jag blev under en tid väldigt charmad av snubbar som både kunde rappa och skriva poesi, för det är ju egentligen samma sak. Charles Bukowski har också skrivit två dikter som drabbar mig varje gång jag läser dem. ”Bluebird” och ”No help for that”.
Du har ju publicerat en hel del poesi på poesiforumet poeter.se Hur viktig del av ditt skrivande har det forumet varit för ditt skrivande?
– Det har varit oerhört viktigt genom åren. Så fort jag tryckt på ”skriv ny text” så brukar någonting komma ur mig i allafall. Sedan går det i perioder självklart men där har man också kunnat ta del av en massa guldkorn och lärt känna andra skrivande själar.
Har du någon ny diktsamling på gång? 
– Jag skriver en del då och då och samlar dem i ett dokument men det är långt från bearbetat, men some day, some day.
Avslutningsvis. Om poesin är en brunn. Vad ser du längst ner på botten? 
– En väg ut. 😉
Författarfoto: Ernst Henry. Publicerat med författarens tillstånd.