Dagens gäst i min lördagssoffa är Agnes Lidbeck som härstammar från Forsberg. Hon debuterade med romanen ”Finna sig” som kom ut 2017 och i år har hon gett ut både romanen ”Förlåten” och diktsamlingen ”Ur”.

Det blev en rätt kort och rakt på sak intervju, där Agnes förklarade att hon har tre ungar som drar i hennes kjol samtidigt som hon försöker svara på frågorna…

Men bättre med ett litet besök i lördagssoffan än inget alls!

Välkommen till min lördagssoffa Agnes. Vad fick dig att skriva diktverket Ur och vad kände du att du kunde göra i poesin som du inte kunde göra i prosan?

– Poesin är ett mer personligt tilltal för mig, men också en form där jag har andra estetiska ideal än i prosan, eller i vart fall, andra estetiska ideal än i prosan än i de två romaner som kommit hittills. Jag är inte säker på att det alltid kommer se ut på samma sätt, det är ju mycket intuition och impulser som avgör hur en text blir och skiljer sig från en annan.

Du har ju gett ut 3 böcker under 2 år. Vad är hemligheten till en sådan kreativitet?

– Jag har ett visst tempo jag jobbar i, och många idéer i huvudet. Sitter inte och värker fram något utan för mig är det glädjefyllt att skriva.

Vilka var de största utmaningarna med att få ihop din diktsamling?

– Som alltid, att redigera ner, att slänga och våga hålla sig kort.

Vad tycket du om hybriden av prosa och poesi i böcker allmänhet? Är det någonting du skulle våga dig på? (En del författare skriver ju ”poetiskt”, men att låta poesin få ta mer plats i en roman är ju sällsynt.)

– Ja, det beror ju helt på stunden. Att blanda former kan bli jättebra eller platt fall. Jag tror det kan krävas mer av en sån text för att den ska hålla, så jag tror inte jag är redo för de experimenten ännu – men man hoppas ju utvecklas som författare så kanske i framtiden!

Hur uppkom ditt intresse för diktande och vad är poesi för dig?

– Jag vet inte, det har alltid funnits. Det är mer ett intresse för att sätta ord på världen runt omkring mig – sen att det blir text är nog mer en fråga om uppfostran.

Vad gillar du att läsa för poesi och vilka författare har betytt mycket för dig?

– Tycker mycket om äldre poesi, klassiker, men läser mer prosa än poesi. Auden är en favorit, såklart.

 

(Författarfoto: Patrik Hedljung. Med tillstånd från författaren)