Tänk att det egentligen inte har gått så lång tid sedan kvinnor inte fick göra så mycket mer än att föda barn och laga mat i stugorna. Hur många bra böcker skulle vi inte ha missat om kvinnor inte skulle ha börjat skriva till slut?

Det var några tankar inför min recension av antologin Brittiska kvinnliga poeter som Lis Lovén har översatt till svenska.

På baksidan av bokpärmen läser jag: ”I denna bok presenterar poeten Lis Lovén sexton brittiska, kvinnliga författare från Margaret Cavendish på 1600-talet till Jane Austen, systrarna Brontë, Ann Radcliffe, Beatrix Potter, Virginia Woolf med mera… Många är främst kända som romanförfattare. De har haft stor betydelse inom brittisk litteratur. För första gången är ett urval av deras lyriska verk samlat i denna antologi med brittiska kvinnliga poeter.”

Det är inte helt lätt för mig att sammanfatta antologi eftersom den rymmer så mycket. Först och främst känns det ju lite småtrevligt att läsa poesi av dessa giganter inom litteraturen på svenska. Det blir som lite hemtrevligt även om jag tycker att engelskan i sig själv har en djupare klang.

Mina första intryck av boken är känslan av att färdas tillbaka i tiden till en plats som känns väldigt avlägsen från vår västvärld 2024. Medan allt ska gå så fort som möjligt här och nu, så känns det nästan som om tiden går i slowmotion i de dikter som tornar upp i boken framför mig. Någonting jag uppskattar mycket, eftersom jag inte kan se någonting positivt i ett samhällstempo som snurrar så fort att man knappt hinner med vad som händer. (Börjar jag bli gammal som klagar på tidens tempo? Antar det…)

Sen handlar det ju inte bara om tempot i samhället, utan om hela strukturen i samhället som kan ses som en historielektion då jag läser Brittiska kvinnliga poeter. Inte verkade kvinnorna ha det så lätt på 1800-talet som en hel del av dikterna i boken är från. I alla fall inte för de kvinnorna som ville göra något annat än att föda barn och laga mat till sina hungriga familjer.

Jag har svårt att välja ut några favoritpoeter i boken eftersom det känns som att alla har någonting viktigt att säga om sin tid och sin roll som kvinna på den tiden. Brittiska kvinnliga poeter borde nog vara en bok att läsa för dagens ungdomar på svenska lektionerna, så får de värdefull information om både poesi och historia på en gång.

Brittiska kvinnliga poeter är kort och gott en uppfriskande antologi som jag kommer komma tillbaka till flera gånger i framtiden.