Det är många poesifestivaler och bokmässor på gång i både Sverige och Finland som jag försöker tipsa om här på sajten.

Snart är det dags för Österbottens bokmässa i Vasa där jag även ska vara med och diskutera österbottnisk poesi med bland annat Heidi von Wright och Tomas Mikael Bäck.

Jag har lyckats ställa några frågor till Jenna Matintupa som är en av de medverkande arrangörerna till evenemanget.

Hej Jenna. Kan du berätta lite om vad dina uppgifter är på Österbottens bokmässa i år?

– Hej! Jag har varit med i planeringsgruppen för bokmässan som representant från Svenska Österbottens litteraturförening där jag jobbar som verksamhetsledare.

Jag kommer att moderera ett samtal som SÖL ordnar om Österbottnisk poesi på 2000-talet samt ett samtal av SLS om där vi tar oss in i Topelius fascinerande, fiktiva 1800-tals värld med komiska inslag i elegant samspel med detaljerade miljöskildringar och samtidskritik tillsammans med Jörgen Scholz. Utöver det kommer jag också delta i paneldiskussion om hur vi gör för att låta boken leva i framtiden.

Hur är din egen relation till poesi?

– Den började egentligen först när jag fick barn och jag började läsa för dem. Det finns ett jättefint utbud av poesi för barn, Hanna Lundström har skrivit flera högklassiga poesiböcker för barn och Lena Sjöberg likaså. Efter det öppnades världen av poesi för mig och jag har börjat läsa mer och mer.

Vad tror du är orsakerna att det finns så mycket kvalitativ lyrik från Österbotten?

– Det är en bra fråga. Dels tror jag att det finns mycket kvalitativ lyrik överlag, inte bara i Österbotten. Jag tror dock inte att det får tillräckligt med synlighet. Lyriken kategoriseras snabbt som för svårt eller högtravande, när det egentligen är tvärtom.

När läsning känns för svårt eller en hel roman känns överväldigande, kan lyrik skapa en brygga. En brygga till intresset för litteratur. I Österbotten har vi nära till naturen, det fåordiga, raka. Där tror jag lyriken och Österbotten möts och det har resulterat i vi idag har stor utbud av kvalitativ lyrik.

Favoritpoet genom tiderna?

– Lars Huldén har skrivit många strålande böcker och jag återkommer ofta till honom. Bodil Malmsten likaså. Sara Nymans debut knockade mig och Emma Ahlgrens sätt att skriva uppskattar jag massor.

Mer info om Österbottens bokmässa kan ni bland annat hitta här:

https://www.facebook.com/osterbottensbokmassa