Det har blivit dags att läsa Eric Fylkessons senaste diktsamling Flyktdjurets dikter och på Fri Press hemsida kan man bland annat läsa följande om honom:

”Poeten, författaren, redaktören och förläggaren Eric Fylkeson (1950) debuterade för femtio år sedan med Vi lever i en tyst film (Poesiförlaget). Med åren har det blivit ett otal böcker inom – och utom – kända genrer. 1974 bildade han, tillsammans med Bruno K. Öijer, Per-Eric Söder och Leif Elggren – och kompgruppen Berget konstnärsgruppen Vesuvius. Fylkesson drev Poesiförlaget mellan 1973 och 1978 och senare också förlaget Janus fram till 1988. Under dessa åren var han också redaktör för tidskrifterna Feber, Janus och I minne.”

Det här var ju en trevlig liten diktsamling med glimten i ögat var den första spontana tanken som ploppade upp efter att ha läst Flyktdjurets dikter. Av nån anledning har jag inte läst så mkt av Fylkesson tidigare och den här boken får mig att inse att jag nog borde läsa mer av honom framöver.

Fylkesson skriver om minnet (och bristen på minnet) i första kapitlet i Flyktdjurets dikter, där en avslappnad ton ramar in ett allvarligt ämne. På sidan nio skriver Fylkesson:

”Jag minns jag läste en dikt
som hade raden
jag minns inte mitt liv.”

Och därefter får jag som läsare följa med diktjaget på en resa tillbaka i tidens landskap genom hela kapitlet. Därefter kommer längre dikter i nästa kapitel där små lyrikdoftande berättelser med namn som bland annat – På en landsortsbuss, Mamma och Flykten tornar upp på bokens sidor. Kvaliten är även hög i dessa texter som känns som en bra kontrast till den mer minimalistiska starten i boken.

I dikten Själen skriver Fylkesson inledningsvis:

”Jag går genom drivor av sönderrivna diktsidor
som skärskådade visar sig vara
nertrampade mörkrödbruna löv.

Älskade halvruttna löv!
Den stora glädjen
kommer oanmäld.”

Hur kan man inte bli charmad av såna rader som även speglar den stillsamma dramatik som Fylkesson skriver i Flyktdjurets diker. En diktsamling som minst sagt ger mersmak och som gör mig mer nyfiken på Fylkessons tidigare diktsamlingar.