Vad vore världen utan Fri Press?

Betydligt tristare om ni frågar mig. Ett mer charmigt litet förlag får man leta efter.

Tina K Persson är en ny bekantskap för mig inom poesins värld trots att hon gett ut diktsamlingar sen 2005 (debuterade med Sjunger mig in i dig, Artéa) och nu senast är hon aktuell med Vänster om Kråketorp på som kom ut förra året på Fri Press.

Förlaget skriver bland annat följande om boken på sin hemsida: ”Med Väster om kråketorp visar Tina K Persson ännu ett prov på sin mångsidighet. Vi kan visserligen känna igen ett slags mönster där hon så ofta lyckas att väva ihop det yttre med det inre. Som läsare kan vi ana hur våra egna erfarenheter och drömmar på flera plan faktiskt hänger samman – materiellt, socialt och andligt.”

Persson skriver skarpt och närvarande från första sidan i Väster om Kråketorp och jag citerar här början av den namnlösa dikten i fråga:

”Vi rör oss i ett oskarpt mönster, spik
mellan läpparna
Livet krampar, vi hamrar, tiger
Tjärpappströtta

Dessa hastiga, tysta måltider
Det är som om tiden mörkar dagarna
Kylan dimstiger ur plogfårorna
På dammens botten står Spegelkarparna”

… i den tonen fortsätter Väster om Kråketorp och som läsare får jag följa med diktjaget till en renovering av ett hus på landet, men också till den inre resan. Persson skriver vidare:

”Skärvor, skräp
Plast, spik, däck
Rostiga argument
Ett ömsat skinn

Hur mycket vi ryms i ett jag?”

Det är både intressant och spännande att uppleva hur poesin kan ge så många fler dimensioner till en husrenovering och Perssons dikter är både levande och drömska. När jag läser Väster om Kråketorp blir jag återigen påmind om lyrikens storhet och vilka mirakel den kan utföra. Det vardagliga får fler bottnar och det är med självsäkra steg som Persson dansar med sin lyrik genom bokens ca femtio sidor.

Jag läser vidare och Persson skriver:

”I vilket väderstreck ligger hemma?
Hur syr man fast en sol i mörkret?
Jag skissar upp ett arbetsplagg
med många beredskapsfickor”

Vardagen kan väl inte bli så mycket mer poetisk än i Väster om Kråketorp som jag förmodligen kommer läsa om ett par gånger. Här finns det en hel del att ta in och många träffsäkra dikter som inspirerar och visar hur man på ett skickligt sätt snickrar ihop en kvalitativ diktsamling.

Kort och gott – Väster om Kråketorp är en trevlig bekantskap som har det där lilla extra. Rekommenderas varmt till alla lyrikintresserade.