Det har blivit dags att blicka tillbaka till 1987, året då Gungerd Wikholms diktsamling Aria som såg dagens ljus.

För er som inte känner till Gungerd Wikholm från Karis (ca 75 km väster om Helsingfors) sedan tidigare, kan jag nämna att Gungerd debuterade som poet med Torplandet 1982 och fick god kritik från recensenter på den tiden.

Håller Aria måttet 2022? Det är det jag ska ta reda på och det får ni som fortsätter att läsa svar på alldeles snart…

Mina första intryck efter att ha läst diktsamlingen i min hand är att Wikholm har skarp blick för detaljer och att fånga situationer och stämningar med hjälp av poesins verktyg. Jag läser texten sidan 15 där Wikholm bland annat diktar:

”Kanske är det lätt att vara ett träd/ Det finns de som tror att träden inte har något minne/ De blommar när de måste/ Vattnet rör sig i dem/ Mänskor har blod i sina åror/ De lever i ögonblick mellan tid och tid/ Barndomen är en kaskad av blåsippor”

När jag läser Aria får jag följa med diktjaget på en resa genom en stillsam, men samtidigt dramatisk vardag. Jag läser om De små potatisarna i det kalla vattnet och om att inte slå rot när man är ett flygande träd. Fantasin är då inte en bristvara i Wikholms dikter som omedelbart ger mersmak.

Jag måste säga att jag har hittat en hel del intressanta finlandssvenska poeter från 70 och 80-talet på sistone och Wikholm är definitivt en av dem.

Jag fortsätter att läsa Aria, men var tvungen att pausa läsningen för att reservera fler diktsamlingar av Wikholm från biblioteket, då jag insåg att det här är en poet jag vill läsa mer av.

Det finns en närvarande röst i Wikholms poesi som jag uppskattar mycket och kvalitén på dikthantverket i Aria är hög. Jag läser vidare och Wikholm diktar på sidan 35:

”Du smakar mull säger du/ Du luktar snus och gammalt rödvin säger jag/ Tillsammans flyr vi in i nattens lövverk/ Där de ofödda och de döda stämt möte”

Sammanfattningsvis håller Aria definitivt måttet 2022. Det är en diktsamling som än en gång visar vilken hög kvalité finlandsvensk poesi kan ha, oavsett om den är från 1980-talet eller 2020-talet

(Återkommer med en intervju med Gungerd Wikholm framöver.)