Jag funderar rätt ofta på lyrikens plats i musiken och efter att ha frilansat en hel del genom åren som musikjournalist, så är min fasta uppfattning att lyriken ofta är väldig begränsad i sin uttrycksform till musiken.

Jag var hårdrockare på åttiotalet och har även skrivit en diktsamling om detta vid namn Järnjungfrupoesi, som handlar om min relation med Iron Maiden under detta årtioende.

Hårdrocken har alltid handlat om bland annat drakar, demoner, hjältar, krigare och alltmänt spännande och farliga saker bortom vardagens grådaskiga verklighet.

Skulle det gå att göra en metalskiva med indiepoptexter eller vice versa? Ett fåtal försök har väl gjorts utan några större succér och hur är det med andra musikgenrer som t.ex. eurodiscon som hade sin guldålder på 90-talet?

Tänk er Haddaway eller Vengaboys sjunga Venomtexter om helvetes sju portar eller Manowarklingande rader om svärd och stål. Innovativt om inte annat, men en bekväm tanke, nja. Det känns lite som om lyriken är musikens skugga eller varför inte dess blod eller hjärta?

Lyriken tycks veta var den hör hemma i musikens landskap och kompromissar sällan. Depprocken har svart som favoritfärg och den återkommer på ständig repeat ifall texterna börjar ljusna lite för mycket och punken har sin känga i lyrikformat mot det mesta som har med hyckleri och kapitalism att göra.

Hur är det då med nya genrer som växt fram på musikens träd? Nuförtiden mixas ju olika stilar på sätt som var en omöjlighet förr i tiden. I början av det gamla goda åttiotalet var det en helt otänkbar tanke att synthare och hårdrockare skulle kunna mötas under fredliga former i musikens landskap. Men sedan fick dom två fienderna barn med varandra på nittiotalet och födde fram bland annat crossover och industrimusik.

Hur är det då med dansbandsmusik, där texter om mysiga kramar och fina sommarkvällar ekar ut genom högtalarna. Är det kanske den genren som är mest begränsad till vad som det kan sjungas om på dansbandskvällarna i glesbygden?

Hur skulle musiken och lyriken påverka lyssnaren om det skulle röras om rejält i lyrikens relation till musiken? Skulle gärna se ett socialt experiment ang detta.

Det var dagens morgontankar som jag kommer följa upp på bloggen framöver.

(Bild från Pixabay)