Många poeter tycker att det är lite läskigt att läsa inför publik. Det gör Umeåpoeten Nils Louis Fredriksson också. Men efter ett 30-tal uppläsningar har han lärt sig några saker som gör det lättare. Här kommer några tips.

Öva mycket hemma så att du blir bekväm med din röst. Testa att spela in din uppläsning på mobilen och lyssna hur det låter.

Bestäm i förväg vilka dikter du ska läsa. Det ger trygghet. Läs sakta, långsammare än du först tänkt. Det gör att du låter lugn och ger eftertryck åt orden.

Lär dig några av dina dikter utantill så att du inte behöver läsa allting ur boken. Då ser du avslappnad ut på scen. Kom i god tid till uppläsningen så att du hinner testa ljudet i lugn och ro. Då slipper du stå och krångla med mikrofonen när uppläsningen börjar.

Förbered hur du vill öppna och avsluta. En kort inledning om dig själv och om den bok du ska läsa ur brukar vara uppskattat. Avsluta gärna med en av de dikter du tycker är starkast. Publiken minns ofta just den sista dikten.

Om du ska sälja böcker, berätta det vid presentationen. Förbered försäljningen innan uppläsningen. Lägg upp böckerna med en liten skylt bredvid med pris och hur man betalar.

FAKTA:

Nils Louis Fredriksson debuterade 2019 med diktsamlingen Där ingen längre bor. Boken trycktes i en andra upplaga 2020 och nominerades till Norrlands litteraturpris 2021. Hans andra diktbok, I ljuset så levande, släpptes 2021. Den är slutsåld men kommer snart i en ny upplaga.

(Foto: Nils Louis Fredriksson under en uppläsning på Kultur på Campus vid Umeå universitet oktober 2021. Vid samma tillfälle läste även Eva-Stina Byggmästar.)