”De tjugofem dikterna skulle kunna vara en åkallan, en kärlekssång till poetens musa. Att Ahlbertz valt att kalla diksamlingen Insändarpoesi och valt det lilla formatet – en fanzin – har kanske sina förklaringar. Liksom i hans tidigare Dagarna är dagsvers (2019) klingar också här de melankoliska tonerna.

Och utan att bli ironisk lyckas han på ett alldeles eget sätt föra in det absurda i det romantiska.” Så skriver Fri Press om Ahlbertz senaste diktsamling ”Insändarpoesi”.

Jag nickar och håller med om att det är en träffande beskrivning av det charmiga dikthäftet som jag håller i min hand.

Det första som slår mig efter att ha läst ut Insändarpoesi är den passion till poesin som flammar upp på sidorna. Det finns en intensiv kärlek till lyriken mellan raderna som inte går att misstolka och Ahlbertz diktar rakt på sak och utan krusiduller genom det lilla häftet.

Jag läser och Ahlbertz diktar:

”Du spränger mitt hjärta
i tusen rubiner
inför de tända palmerna.”

och några sidor längre in i boken:

”Det överstrukna havet.
Mina plågor
mot en allt äldre sol.”

Jodå, i Insändarpoesi finns det dramatik, så det slår flammor om raderna som Ahlbertz diktat fram. Jag gillar konceptet att ge ut en diktsamling i fanzine format (kan bero mycket på att jag själv gett ut fanzines en gång i tiden…men det är en helt annan historia).

Det finns nåt ärligt och levande i det komprimerande häftet som jag läst ut några gånger och jag inser åter igen kraften i orden som kan manifesteras genom genomarbetad poesi, vilket Insändarpoesi är.

Ahlbertz söker sig även till gamla inspirationskällor genom sina diktskapelser i Insändarpoesi. Ett möte med det förflutna genom poesins magi. Ett exempel på såna rader kan ni läsa här där Ahlbertz diktar:

”Dina andetag är ansträngda
efter alla trappor.
Vart du än går
lämnar du fragment av dikter
efter dig
Du vrider klockan tillbaka
kysser min bokrygg.”

Insändarpoesi en pigg och intensiv diktsamling som visar att Ahlbertz kan dikta riktigt bra. Ännu ett lyckat boksläpp från det lilla, men högintressanta bokförlaget Fri Press.