Då har vi kommit till del 2 i min serie om att ge ut en diktsamling på eget förlag. I det här avsnittet ska jag dela med mig av mina erfarenheter när det gäller layout och finansering av diktsamlingen. Samt några tankar om för och nackdelar med egenutgivning

Hur gör man ett intressant omslag som ska spegla innehållet i ens bok? Jag har ju bara mina egna erfarenheter att gå efter och jag kunde knappt någonting om layout innan jag började göra omslagen till mina böcker.

När det gällde min första diktsamling ”Hki Rött”, så ville jag spegla fattigdom och utanförskap på omslaget. Brödköer blev ett naturligt val till detta. Hur skulle man då fota en brödkö, utan att folk tog illa upp om jag slet fram en kamera och började fota samhällets fattigaste rakt upp och ner?

Nå, jag ställde mig i kön och fotade folket framför mig, så inga ansikten syntes och sen kastade jag in bilden i ett fotoredigerings program som finns gratis på nätet (https://pixlr.com/se/x/) och eftersom jag inte hade nåt kapital att börja hyra in nån expert, så fick jag lära mig själv hur man gjorde detta.

(I väntan på bättre tider med blicken mot en dystopisk brödkö…)

Efter att ha gjort fem olika omslag till min böcker, så känner jag mig tacksam över att jag haft tålamod att lära mig någonting som jag inte visste så mycket om tidigare – layout. Jag tror att vem som helst kan göra ett litet mästerverk om bara viljan och passionen finns där. När det har varit de sista finputsningarna i hörnen, har jag ibland bett tryckerierna om hjälp och de har hjälpt till för en liten slant.

När jag gjorde omslaget till min senaste diktsamling Rollatorgnissel under den järnblå solen, så ville jag fånga känslan av ensamhet och vad kunde då bli mer symboliskt än att fota en rollator mot asfalten? Att jag sedan lade en kallblå bakgrundsfärg ökade även den efterfrågade effekten jag sökte. Allt jag behövde var en rollator som jag fick låna från en författarkollega och efter ett tag lyckades jag fånga bilden jag hade i mitt huvud på bild.

(En ensam rollator i kallblått. En symbol av en verklighet för många gamla människor i dagens samhälle.)

Har man tillräckligt med vilja, så går nog det mesta att få ordning på. Jag tror att man kan lyckas med små mästerverk med hjälp av lite improvisation och passion till sitt bokprojekt.

Hur finanserar man då en diktsamling? I mitt fall har jag gett ut de flesta av mina böcker med hjälp av tryckbidrag från olika fonder i Finland.

Det finns en hel del olika fonder att ansöka från, men det vanligaste är väl att söka från SLS som t.ex. har ansökningstid för detta ändamål under september månad varje år. Du behöver dock två lektörer som skriver omdömen om din bok för att få bidraget beviljat. 600 euro är standardbidraget som de betalar ut om man får projektet beviljat. Fyrk.fi har även en bra lista på fonder och ansökningstider året runt för projekt av alla dess slag.

När det gäller ansökningar från svenska fonder så har jag bara fått avslag hittils från alla som jag sökt därifrån. Kanske för att jag bor i Finland, vem vet? På Boktugg.se har de lyckats sammanställa en bra lista på olika fonder i Sverige att söka bidrag från.

Vad finns det då för fördelar med att ge ut på eget förlag? Först och främst har du totalt kontroll över dina böcker. Det är dina och ingen annan kan komma och berätta vad som ska gälla eller inte gälla med böckerna och allt runtomkring dem.

Du bör dock tänka på att det är mycket svårare att få egenutgivna diktsamlingar recenserade än diktsamlingar utgivna på förlag. Du måste även marknadsföra allt själv och i mitt fall har jag tagit hjälp av http://www.boklund.fi som hjälpt mig att sälja böcker runtomkring i svenskfinland.

Det är inte lätt att få ut diktsamlingar på förlag heller. Du ska nog ha rätt mycket ”tur” om du får ut din diktsamling på ett etablerat och större förlag. Och det kan ta tid. Först kanske du får vänta 3-4 månader (eller mer..en gång fick jag vänta i över ett år för en refusering från ett större förlag…) Då hade jag nästan hunnit skriva en till bok under tiden och hade inte riktigt ork och tålamod att vänta längre, utan bestämde mig för att ta tag i saken själv.

Sen finns det ju s.k hybridförlag som blir allt mer populära, där de kan hjälpa dig med det mesta inom produktionen av diktsamlingen ink.marknadsföring osv. Men ett sådant alternativ kostar en hel del mer än att göra hela jobbet själv och därefter har det aldrig varit ett alternativ för mig.

Jag tror dock att om passionen till poesin finns inom dig, så kommer du lyckas på det ena eller andra sättet med att få ut dina böcker. Det finns alltid nån eller några vänliga poeter att fråga om råd av och tillsammans kan vi fortsätta dikta oss in framtiden.

I nästa avsnitt av den här serien om att ge ut böcker på eget förlag ska jag skriva om val av tryckeri och vad du kan förvänta dig för hjälp av dem. Tills dess – må inspirationen blomstra på lyrikens ängar!

/Nicko

(Bild från Pixabay)