Att läsa en diktsamling av Tomas Mikael Bäck har blivit lite som att hälsa på en gammal kompis för mig. Jag har nog inte läst så många diktsamlingar av samma poet som av Bäck och Vers är minst lika bra som hans tidigare böcker.

På baksidan av Vers läser jag:

”Beträdande av banan
vid vite förbjudet!
Jag hade knappt
hunnit börja fundera
över vad det märkvärdiga
”vite” kunde tänkas innebära
förren en nitisk uniformerad
järnvägstjänsteman närmade sig.
Far fick lågmält reda ut
att han vetenskapligt undersökte
Vasas flora,
inte planerade sabotage.”

Jodå, Bäcks Vers börjar dramatiskt med bombplan över Vasa – sett ur diktjagets barndomsblick och speglar krigstiden via kompositörer som Schubert & Brahms. Den ständigt återkommande minimalismen som har genomsyrat en stor del av Bäcks poesi genom åren, får inledelsevis kliva åt sidan för lite längre prosadoftande rader som:

”Lördag kväll eldades bastun:
hög trappa bakom själva fabriken,
fräsande vedträn.
Vi – far och son – tog oss upp,
badade och tjöt (Jag tjöt: tvål
i ögonen).
Goda årstiden kunde man skära en bastukvast
där unga björkar vuxit kring bäcken.
Annars fick far trolla med ett uns
tallbarssolja.”

Jag bläddrar vidare och Bäck diktar:

”Jag ligger i kajutan
på en båt.
Havet känns
ofullbordat.”

Att läsa Vers är att bli kastad från dåtid till nutid. Från Vasa i krigstid till ett virrvarr av tankar som tycks vara utskurna rakt ut ur Bäcks tankevärld och efter ca halva boken har det blivit dags för extremt korta meningar som:

Rinnande-vatten-istadigt.” och ”Förvärva utsagt.

Bäcks diktuniversum känns mångfacetterat och slumrande, men ändå helvaket. Det här är en bok som jag behövt läsa om fler gånger för att greppa den bättre och frågan är om jag gjort det efter sisådär fyra genomläsningar.

Innehållet känns mycket av allt och upplägget skulle så lätt kunna rinna över och tappa fokus, men den gamle poeten Bäck vet hur man ska göra för att hålla ihop helheten på ett snyggt sätt.

Det känns intressant att läsa om Bäcks hemtrakter här i Vasa (Han bor numera i Helsingfors) och ta del av hans barndomsminnen insvepta i poesins landskap. Vers är ännu en diktsamling som håller lika hög kvalité som Bäcks tidigare böcker, där även en stänk av stillsam humor finns med. Eller med andra ord – en innovativ och finurlig diktskapelse i bokformat.

Tomas har även gästat Lördagssoffan (för snart två år sedan…) och intervjun med honom kan ni läsa här:

https://nickopoet.wordpress.com/2018/03/31/poetens-lordagssoffa-med-tomas-mikael-back/