Då har ännu en vecka flugit sin kos och det har blivit dags för ett nytt besök i lördagssoffan! Det här är del 2 av de planerade 52 besöken som ska förgylla min hemsida ett år framöver.  Här kommer jag göra intervjuer och reportage med poeter & författare  med huvudfokus på poesi.

Förra lördagen var det Ralf Andtbacka som var på besök och den här gången gästas jag av poeten Tomas Mikael Bäck som publicerat över 20 diktsamlingar från tidigt 70-tal med titlar som bland annat: ”Andhämtning”, ”Början av ett år”, ”Språngmarsch på stället”, Den sextonde månaden”  & den senaste ”Morgon” som släpptes nyligen i år.

 

Välkommen till lördagssoffan Tomas! Du har ju skrivit poesi länge…blir du aldrig less på poesi och vad ser du i poesin som du inte kan finna nån annanstans?

– Kan inte tröttna. Uppskattar det koncentrerade uttrycket, kontakten med känslosfärer.

Vilken diktsamling har gjort störst intryck på dig och varför just den?

– Omöjligt att inskränka sig till bara en. Jag nämner gärna Gunnar Björlings tre sista samlingar, Som alla dar (1953), Att i sitt öga (1954) och Du går de ord (1955). De två första för den avskalade kärlekslyriken, den sista för det dimdunkelt drabbande! Närmare nutiden: Agneta Enckell: inte ett ord (jag är naken) (2014) och Catharina Gripenberg Handbok att bära till en dräkt (2016). Vardera etablerar på sitt sätt ett självständigt poetiskt universum.

Skulle du vilja dela med dig tre råd till den som skulle vara sugen på att börja skriva poesi.

– Utgå från den egna erfarenheten. Läs mycket poesi! Försök läsa högt för dig själv – genombävas av diktens rytm.

Nyligen släpptes din senaste diktsamling ”Morgon”. Hur skulle du jämföra den mot tidigare diktsamlingar som du släppt under årens gång?

– Lite hårdkokt i de självbiografiska inslagen. Här tillförs mer svärta jämfört med tidigare versioner.

 Hur går du tillväga när du skriver poesi? Har du några ritualer som du använder dig av i samband med författarskapet?

– Ritual nr 1: Återse barndoms- och ungdomsmiljöerna i Österbotten, Vasa. Ritual nr 2: Genast anteckna infall och hugskott – de försvinner annars med blixtens hastighet. Ritual nr 3: Arbeta ut texten tills den känns färdig, att komma till ett avgörande därvidlag kan vara knepigt.

 

(Författarbild av Juho Paavola / Sets med tillstånd av författaren.)