Min absoluta favoritpoet när det gäller minimalistisk poesi – Charlotte Jung, är tillbaka med en 124 sidor tjock diktsamling vid namn Collected som innehåller det mesta av Jungs poesi genom åren.

Jung är definitivt en mästare på att att zooma in språket och fånga kärnan av det som ibland bara fladdrar till i språkets periferi och sedan göra poetiska mirakel av det. Jag blir lika fascinerad varje gång jag läser en bok av Jung och min kärlek till minimalismen växer allt mer för varje gång jag tar del av författarens poesi.

Collected innehåller tio kapitel, varav tio på engelska och två på svenska. Boken har en snygg och stilren layout och Jungs allvarliga lek med poesin blomstrar genom sidorna och får mina tankar att vandra iväg till en inspirerande värld där kvaliten och inte kvantiteten på ord väger tyngst.

När jag läser Collected så får jag ta del av bokstäver, ord och siffror i ett alternativt poetiskt universum, där varje punkt, kommatecken och bokstav känns livslevande. Jag har ingenting att klaga på förutom att jag vill fortsätta sväva bort i denna minimalistiska verklighet som både känns fräsch och inspirerande.

För er som inte känner till Jung sedan tidigare, så utfärdar jag härmed en order: Beställ Collected bums! Varken nej eller nja godtas. Den här samlingen borde varenda lyrikälskare ha i sin bokhylla. Inte bara för att den är så annorlunda, utan att den helt enkelt är ett litet mästerverk.

Mer info om Collected går att hitta här:

https://www.timglaset.com/produktsida/charlotte-jung-collected