Det har blivit dags att ta del av haikudikter från poeten Birk Andersson från Limhamn som jag inte läst nåt av tidigare. Boken i fråga heter Mörk Grön Haiku och Fri Press skriver bland annat följande om boken på sin hemsida:

”Nu är han här med sin andra haikusamling. Boken kan sägas vara tre i en; först handlar det om dagens miljö- och klimatkris, sedan om den vackra och helande naturen och till sist kommer anarkistisk haiku, fri från regler och konventioner. Ordlekarna är många och där finns tvåradingar, treradingar, fyrradingar – och en tiorading.”

Mina första intryck efter att ha läst Mörk Grön Haiku är att detta är en intensiv och fyndig diktsamling med många tänkvärda rader som förmodligen tagit sin lilla tid att författa. Andersson skriver intensivt och hans poesi känns både innovativ och överraskande.

Boken börjar på följande vis:

”Ser inte skogen
för alla kalhyggen”

och några sidor senare:

””Skånsk vinter”-
snart i en stad
nära dig””

´
Rätt fyndigt eller hur? Och i den här stilen fortsätter Anderssons poesi som mestadels handlar om naturens förfall pga mänsklighetens oförmåga att ta hand om mamma jord.

Det är jobbig läsning att bli påmind om detta faktum och fast man källsorterar sina sopor lydigt, känns det ju som att det skulle behövas rätt mkt mer av en kollektiv välvilja för att rädda det sista som finns kvar av vår lilla planet.

Andersson har dock humorn som en fungerande konstrast till det gravallvarliga ämnet som bearbetas i boken. Det är lite
som att man skulle kunna skratta och gråta samtidigt när man läser hans poesi. Men så djup blir den aldrig. Mer att den snuddar på ytan som en sval vårvind eller kanske nyper en i kinden för att man ska vakna upp och inse att det inte är en mardröm, utan en verklighet som vi lever i ang miljöförstöringen.

Det är mycket som händer hela tiden i Anderssons smattrande haikupoesi och det är både bokens styrka och svaghet. Jag läser vidare och Andersson skriver även om nudister och ett ex som han vill springa iväg med.

Mörk Grön Haiku är en pigg grön bok på över 100 sidor av haikupoesi som inspirerar. Känner att jag nog måste läsa mer av författaren i fråga, för att se vad han skriver om mer…