Akvarell och poesi kan det vara någonting? Absolut. Speciellt om diktsamlingen är signerad av Gunnel Arvidsson. Det här är precis den sortens poesi jag behöver just nu. Stillsam, naturromantisk och vacker poesi som träffar hjärtat.

I bokens förord skriver Arvidsson: ”Tidens rörelse under året, landskapet. DAGAR AV LIV är ögonblick från många promenader runt Sundbyberg, där jag bor. Mina sinnen har öppnats. Jag har glömt att jag är i stan, förlorat mig i starka intryck. Jag vandrar mellan världar…”

Att läsa DAGAR AV LIV av Gunnel Arvidsson är som att ta en paus från vår cyniska och råkalla verklighet. Diktsamlingen känns som ett andninghål bortom den hopplösa horisont som sträcker ut sig över världen. Som läsare får jag följa diktjaget genom kapitel som är uppdelade i Vårkänslor, Sommarlek, Höstsol och Vinterljus.

Dikterna i sig själva är ganska enkla, men helhetsintrycket av de vackra akvarellbilderna som ramar in texterna gör läsupplevelsen av DAGAR AV LIV stark.

Arvidsson diktar en bit in i boken:

”Fåglar
väcker den sången som
stiger i snabba slag
och bär genom himlens vilja
och jordens lag

Med ord som sol ger drömmar,
rörelse och strömmar
Jordens yta värms,
vindar lyfter dig”

Den verklighet som speglas i DAGAR AV LIV får mig att påminna mig hur jag såg naturen runtomkring mig som barn. Jag kunde höra vindens sång och känna vågornas kraft mot stränderna i mitt hjärta.

När jag läser den här boken känns det som om världens alla problem smälter bort i bakgrunden och att jag försvinner in i en vacker och oförstörbar paralellverklighet där människa, poesi, konst och natur lever i samförstånd och harmoni.

Det lyfter jag på hatten för.