Det har blivit dags för mig ta del av Matthis Kempe-Bergsmans uppföljare till debutdiktsamlingen Postsanning (2021). Kempe-Bergmans nya diktverk går under namnet Viktiga ord som Ekström & Garay bland annat skriver följande om:

”Ett huvudspår i de fyrtio dikterna rör identitet och trygghet. Ett annat kärlek och förlust. I botten finns ofta, med högaktuell (och uråldrig) filosofi som inspiration, frågor om språk och vetande. Vad är ord och språk? Hur får ord liv och mening? Vilka ord kan vi vila i, och växa, förlora och bli fria genom?”

Precis som det stilrena omslaget till Vikiga ord är Kempe-Bergmans poesi lika stilren. Upplägget är snyggt och välstädat och innehållet mångfacetterat. Framförallt känns Viktiga ord som en naturlig utveckling för poeten i fråga efter Postsanning.

Kempe-Bergman skriver inledningsvis i dikten Fred växer inifrån:

”släpp tiden
sätt spaden i din berättelse
gräv rakt in
det är aldrig för sent”

Lite av känslan från just de här raderna genomsyrar helheten i Viktiga ord. Det är mycket som händer i Kempe-Bergmans poetiska värld, där allt från dikter om det första havet till Saturnus och Jupiter landar snyggt tillsammans med diktjaget som tittar på BBC om kattdjur.

Dikterna varierar från kortare till längre rader och helhetsintrycket är att poeten vill få sagt mycket genom sin poesi, vilket han även lyckas bra med.

Jag fortsätter läsa Viktiga ord och Kempe-Bergman har fortfarande mycket kvar av sin filosofiska touch i sin poesi. På sidan 45 läser jag den namnlösa dikten:

”tänk om
det finns
gyllene ord

tunnlar

till runda
lagar”

Det jag uppskattar mest i Viktiga ord är nog den underliggande kärleken till poesin som lyser genom bokens ca åttio sidor. Dikthantverket är inte heller mycket att klaga på. Jag kan ser hur Kempe-Bergman har utvecklats i sitt skrivande och fortsätter han i samma takt som han redan gjort efter två minst sagt imponerade diktsamlingar, så tror jag att hans framtid som poet blir väldigt ljus.

Viktiga ord är kort och gott en diktsamling som både sätter igång tankeverksamheten och fantasin.