Min favoritpoet på det eminenta Vendels förlag är utan tvekan Charlotta Jonasson från Enköping.

Att få läsa en ny diktsamling av henne är minst sagt spänning i vardagen med ett stort S.

På baksidan av bokpärmen läser jag: ”Dereliker vindlar sig genom mörka och föränderliga rum. En diktsamling om kommunikationens och minnets begränsningar, om tomrummen inom om oss och mellan oss men också om kraften i orden och tecknen.”

Det finns någonting arkaiskt i Jonassons poesi. En vind från en avlägsen tid som manifesteras i nutid genom en skicklig poets arbete i lyrikens tjänst. En vind som framkallar drömmar och bilder från ordens oändliga maskineri.

Dereliker är minst lika inbjudande i sin unika konstruktion som föregångarna Norn och poesidebuten Dans Makaber. Jonasson infriar mina förväntningar av sina tidigare diktverk och går framåt på den väg som poesin har öppnat för henne och jag är riktigt imponerad över den helhet som Jonasson sammanfört i Dereliker. Det här är inte bara en diktsamling bland alla andra diktsamlingar, utan ett litet mästerverk som inte vilken poet som helst skulle kunna snickra ihop.

När jag läser Dereliker blir jag inbjuden att vandra genom ett hus av tio rum samt Rum/Relik och det är med en total närvaro som Jonasson målar upp en värld där nuet smälter samman med kusliga drömbilder. En plats där minnen pusslas samman med framtiden. Jonasson skriver:

”vi är framtida lämningar, andar i vardande
parenteser i en skog av parenteser
barken läker sakta från oss, kådan rinner”

Helheten i diktsamlingen är så snygg; varje ord och mening är en pusselbit i det pussel som tornar fram djupet i Dereliker.

Det är med en skräckblandad förtjusning som jag tar mig genom bokens olika rum som sakta smälter in i min inre blick. Jag kan inte göra annat än att ge stående ovationer för den poesi som Jonasson frambringat i Dereliker och om det fanns nån som helst rättvisa i vår trasiga värld (vilket det inte finns), så kommer Jonasson bli en poet som framtiden tar emot med sin öppna famn.

(Ett välskrivet efterord finns även i Dereliker, signerat av Liv Gingnell.)