Hej på er. Jag har nu kommit till det näst sista avsnittet av min granskande serie om hur svenskspråkig poesi mår på bibliotek i Helsingfors och denna gång har jag besökt det relativt nybyggda centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.

Jag hade skyhöga förväntningar om ett rejält lyrikutbud i detta exklusiva och snygga bibliotek där t.ex. ett mysigt café finns i närheten av poesihyllan…

…som gjorde mig lite besviken. Blott en enda liten hylla och efter en rejäl granskning som ni kan följa med på här, så är det inte mycket till överraskningar när det gäller ett bredare urval av lyriken.

Jag tänker att jag är ju ändå mer eller mindre i hjärtat av Helsingfors och här borde väl den svenskspråkiga poesin flöda bland bokhyllorna? Men icke sa Nicko och efter en liten pratstund med en bibliotekarie på plats, så blir jag informerad om att de flesta svenskspråkiga diktsamlingarna finns på Böle bibliotek (som jag besökte i förra avsnittet och som är Helsingfors stadsbibliotek).

Ska vi då se vilka diktsamlingar som tornar upp på bokhyllan framför mig?

Baudelaire, Björling och Boye. Tre ess i poesins kortlek som trivs bra på Ode.

Om man vill botanisera i finlandssvensk lyrik, så kan man ju alltid låna några delar (eller alla) av Den finlandssvenska dikten. Finns nog en hel del intressant att skörda där.

Mycket finlandssvensk poesi på bokhyllan i Ode…men några böcker från Sverige också, som t.ex. DE BÄSTA SVENSKA DIKTERNA och Dagerman.

Nämen, är det inte Majakovskij som kikar fram? En tidlös klassiker!

Glädje och symmetri av Rekola gillar jag mycket och har recenserat här på nickopoet.com tidigare. Rupi Kaur känns ju rätt hypad och håller hennes poesi hypen? Jag vet inte för jag har inte läst hennes poesi…Men en dag ska jag nog göra det.

Hej på dig Shakespeare, kul att din poesi hittat fram till Ode!

Ågren X 5. Förmodligen den finlandssvenska poet jag sett flest diktsamlingar av på bibliotek i Helsingfors…och Öijer som kikar fram där på hörnet.

Ginsbergs klassiker Howl får vinka adjö för denna gång från lyrikhyllan i Ode, som får knappt godkänt i sitt utbud av svenskspråkig poesi. Saknade massor av diktsamlingar från mindre förlag från både Sverige och Finland på detta centrumbibliotek som är granne med järnvägsstationen i Helsingfors.