”Som sångare i visorkestern Lilla Bäcken har göteborgsmusikern och poeten Andreas Chadien gjutit nytt blod i en stelbent genre. Han utgör även ena halvan av duon Slaktarn och Soldans-pojken. Solo framför han sin lyrik både med och utan gitarr. I Samlade sånger kommer Andreas Chadiens snart trettioåriga karriär av diktande till ett samlat och koncentrerat uttryck. Samlat och koncentrerat. Precis som dikterna i sig. Med förord av Evelina Varas och bilder av Hjalmar Östberg.”

Ja, så står det bland annat på baksidan till Samlade sånger signerad av Andreas Chadien som varit totalt främmande för mig både som poet och musiker fram tills den här boken hamnade hos mig.

Jag lyssnade en hel del på Lars Demian förr i tiden och det känns som Chadien går lite i hans fotspår när det gäller vemod och ångest som är en återkommande nämnare i texterna…men även längtan efter närhet och kärlek är ett återkommande tema i Chadiens lyriska värld.

I Spökvalsen skriver Chadien inledningvis:

”varför står du där i din fula keps
och suger på din cigarett
vad är det för ett äckligt sätt

vad är det som kan va så svårt
vad är det som du väntar på
år efter år efter år efter år”

Jag läser vidare i Samlade sånger och passerar titlar som Sköna förlorare, Svarta vatten och Månen är galen och känner att jag vill ha musik till dessa texter och letar mig fram till Lilla Bäcken på Spotify och nu ska jag då höra vad musiken kan tillföra texten jag nyss tagit del av.

(Några minuters lyssnade)

Jo, det här är text som definitivt är skriven för att gå hand i hand med musik och det visar sig att Chadien är en riktigt bra sångare som omfamnar sin lyrik med passion och närvaro.

Jag lyssnar vidare på Chadiens andra projekt Slakarn och soldanspojken som känns mer svävande och experimentell än Lilla Bäckens mer poppiga framtoning.

Layouten i Samlade sånger fungerar bra med maskinskriven text varvat med personliga foton av Chadien och hans omgivning och i slutet på boken hittar jag kapitlet ”låtfragment”, där Chadien reflekterar över bokens texter med en poetisk ton.

En helt klart intressant artist att kolla upp mer av i framtiden!