Den synliga världen är utan tvekan en av de bästa diktsamlingarna som jag läst.

Det här handlar om förstklassig prosalyrik som är skriven med knivskarp skärpa som innehar ett mångfascetterat djup som bländar min poetiska blick.

Uppdelad i tre sviter som tar en…nä jag kan inte göra en rättvis recension av den här boken i en vanligt skriven recension. Jag måste tänka utanför boxen för att få till det och för att spegla den känsla som talar till mig genom diktsamlingen.

Att beskriva boken som en dikt skulle vara lättare för mig. Ungeför så här..

Att färdas genom en gåtfull verklighet
bortom stjärnor till människans födelse

Poesin i Den synliga världen rör sig som en vindkvarn genom kosmos
och lyckas fånga det stora och lilla
på ett näst intill Tranströmer-likt sätt
som få bemästrar

En episk ton genomsyrar Den synliga världens uppbyggnad och när jag väl kommit in i boken (som jag gjorde direkt) är jag fast. Det här är en bok som jag vill läsa om och om igen för varje gång jag läser den kommer någonting nytt fram. Den synliga världen är en poetisk käftsmäll som får mig att vackla till och får mig att se nya mönster och färger i nya dimensioner som växer fram.

Den synliga världen är prosalyrik som pendlar från panoramabilder av planeter och rymd utanför och inuti människan och vidare till orkaners dån och boken är så otroligt vackert skrivet. Dikterna dansar genom sviterna på ett svinlande sätt där du och vi är centrala som diktjaget.

”Berg som kommer in i dagen, rummen när de reser sig. Avstånden
mellan stenarna, mellan glaskroppen och det synliga ljuset. Mörkare
partier in mot pupillen, regnbågshinnans muskulatur.”

…står det i en av dikterna i Den synliga världen och det är nästan så jag måste lägga bort boken till och från under läsningen, eftersom den är så intensiv och närvarande.

Ett enda stort Wooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bubblar upp inom mig när jag inser vilken prosalyrisk skatt detta är. Den perfekta julklappen till alla poesiälskare!

En intervju med Camilla Hammarström från när hon gästade Lördagssoffan hittar ni här:

https://nickopoet.wordpress.com/2018/11/24/poetens-lordagssoffa-35-camilla-hammarstrom/

/Nicko