Välkomna ska ni vara till min lördagssoffa. Idag gästas jag är poeten och skrivpedagogen Susann Wilhemsson från Malmö. Susann debuterade som poet 2011 med diktsamlingen ”Akter” (Pupill förlag) och har totalt gett ut fyra böcker sen dess dess.

Välkommen till Lördagssoffan Susann. Vad har poesin tillfört till ditt liv?

– Mycket! Den har tillfört ett personligt uttryckssätt och ett unikt språk. Ett språk som varierar och finner sin egen form i olika diktsamlingar. Poesin har tillfört mitt liv kreativitet och skaparglädje. Men också tröst. Ett sätt att ventilera, undersöka, ställa frågor.

Vad är skillnaden på bra och mindre bra poesi enligt dig?

– Bra poesi enligt mig bör ha originalitet och integritet. En egen styrka. Mindre bra poesi
plagierar och tvekar. Jag skulle även vilja tillföra att bra poesi också handlar om närvaro och en känsla för språk.

Hur skulle du beskriva din poesi för dom som inte läst dina dikter?

– Jag har svårt för att beskriva den på ett enhetligt sätt. Uttryckssättet skiftar från experimentell till kontemplativ. Men om jag ska försöka hitta någon gemensam tråd rent tematiskt är det kanske ett samhällskritiskt perspektiv.

Du arbetar även som skrivpedagog. Hur viktig del är poesin som verktyg inom detta yrke?

– Poesin som verktyg. Möjligen som ett sätt att betrakta språket. Men inte annars. Jag leder kurser i kreativt och självbiografiskt skrivande och där jobbar jag med en annan slags verktyg. Mer berättartekniska och dramaturgiska. Hur en berättelse byggs upp. I poesin är den sortens regler uppbrutna.

Vilka poeter har betytt mycket för dig och vilka är dina favoritdiktsamlingar genom
åren?

– Ann Jäderlund, Kristan Lundberg, Michael Strunge och Inger Christensen är några jag särskilt vill nämna. En av mina absoluta favoritdiktsamlingar är Alfabet av Christensen.

Avslutningsvis. Vill du dela med dig en dikt från någon av dina diktsamlingar?

–  Jag delar en dikt ur Hortulus som är min senaste diktsamling (2017, Miders förlag).

tänder embryonala gap tuggar vatten
fjäll och fenor roterar
ben som vitnar mot blått
blixtsnabbt fluorescerande

byte av scen:

de säger att vi dödar ål
att vattenkraftsturbinerna
slår ihjäl fisk
att detta har höga pedagogiska värden
moder jord