Ett litet häfte (36 sidor) med namnet Gubbar med vagn II av Magnus Grehn och Mikael Ekström med både förord av Aleisa Ribalta Guzmán och efterord av Andreas Björsten, kan det vara nåt? Absolut. Charmigt värre, måste jag medge.

På förlagets hemsida läser jag: ”Gubbar med vagn II och andra dikter är Mikael Ekström och Magnus Grehns andra splitdiktsamling. Ekström och Grehn skriver om rock, livet på landet, skivsamlande, livets tillkortakommande, ljusavfall, vandringar och förhistoriska platser.”

Det finns ett stort hjärta till lyriken som bultar i dikthäftet framför mig. Två 50 plussare skriver med både passion och inlevelse och att en sådan här ”liten” diktsamling, kan innehålla så mycket är en stor bedrift i sig själv.

Ekström (som även driver Thunder & Lightning records) skriver i dikten Livet som skivsamlare:

”Mitt liv
är en dubbel-LP
som aldrig skulle släppts
som en ensidig singel
i begränsad upplaga”

Rätt snärtiga rader, eller hur?

Grehn är inte sämre. Jag läser dikten Rollatorstockning utanför apotek november 2020:

”Insektssteg
små rörelser
konversationsförsök

Avståndet!”

Jag blir inspirerad och ler rätt mycket medan jag läser Gubbar med vagn II. Poeternas diktspråk känns både rappt och genomarbetat och helheten av läsupplevelsen ger en trevlig eftersmak. För och efterordet är också välskrivna och skänker ännu mer tyngd åt det lätta dikthäftet.

Det känns lite som att poesin skänkt tillbaka en del av ungdomens energi till Grehn och Ekström som börjar närma sig ålderns höst (nåja) och jag kan inte göra annat än rekommendera Gubbar med vagn II till alla lyrikintresserade.